in

U BiH dolaze hiljade radnika iz Bangladeša, Nepala, Pakistana…

Foto: Freepik

Situacija sa tržištem rada u FBiH je loša, a tome u prilog govori činjenica da su poslodavci ove godine zatražili više od 10.000 radnih dozvola za strance.

Ovo je za “Faktor” izjavio direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mario Nenadić ističući da je najveći nedostatak radnika u oblasti drvne, metalne i hemijske industrije, ali i uslužnih djelatnosti i ugostiteljstva.

“Međutim, nemamo informaciju koliko je radnih dozvola izdato. Najviše radne snage uvezeno je iz Indije, Bangladeša, Pakistana, ali u posljednje vrijeme ima interesa i za dolazak Nepalaca. Ove stvari nastojimo konstrolisati sa vlastima koliko je moguće i predlažemo rješenja”, kaže Nenadić.

Kada sjednu sa vlastima,dodaje, poslodavci u FBiH kao problem broj jedan uvijek ističu nedostatak radne snage, što će u narednom periodu “u značajnoj mjeri odrediti poslovanje i poslovnu zajednicu generalno u čitavoj BiH”.

“Definitivno nam treba određen oblik liberalizacije tržišta rada i lakši uvoz radnika. Međutim, kada govorimo o liberalizaciji, ne pričamo nužno o liberalizaciji uvoza stranih radnika. Nephodno je početi raditi na sistemskim rješenjima”, naglašava direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Poslovdavci su, nastavlja, davali puno prijedloga za donošenje novih propisa iz oblasti doprinosa, poreza na dohodak, minimalne plate jer su to propisi koji trebaju omogućiti da se neto dio plate koji ide direktno radniku poveća, a da pri tome poslodavac nema obavezu da isti toliki iznos plaća i državi.

“To je nešto što će u narednom periodu biti u vrhu interesovanja. Vidjećemo kako će vlasti na to reagovati. Za sada je potrošeno pet-šest mjeseci. Mi još nemamo propise koji bi omogućili podizanje plata u realnom sektoru”, kaže.

Ocu Koste K. zabranjeno da raspolaže svojim novcem

Popadija iz Bijeljine ima crni pojas, fakultetsku diplomu i osmoro djece