in

U akciji SIPA-e uhapšena i šefica UIO Jelena Majstorović

Među šest uhapšenih u današnjoj akciji SIPA-e je i Jelena Majstorović, šefica Grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje BIH u Banjoj Luci, saznaje Klix.ba.

Ona je nakon hapšenja u pratnji dva advokata prevezena u Tuzlu gdje će inspektori SIPA-e izvršiti kriminalističku obradu nakon čega će tužitelj odlučiti o prijedlogu daljnjih mjera.
Hapšenja i pretresi stambenih i poslovnih objekata su izvršeni na području Banja Luke, Bosanske Gradiške i Prnjavora.

U ovoj akciji je uhapšeno šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i “Primanje dara i drugih oblika koristi“ propisana Krivičnim zakonom BiH.

Prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta određena količina dokumentacije, 13 satova kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Prema ranijem pisanju Capital.ba, Majstorović je javnosti poznata po tome što je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa kolegom Radenkom Popovićem zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovace tražeći im mito. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja trgovcima nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka.

Inspektorka i njen kolega su imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisali poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu.

Majstorović je od 2020. godine postala šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banja Luka, a do sada je u Upravu za indirektno oporezivanje uspjela zaposliti i kćerku Janu Majstorović.

“Šefica iz poreske”, prema pisanjima medija, vlasnica je i impozantne imovinske kartice. Kako se navodi, ona i njen suprug imaju dva stana Prnjavora. U banjalučkoj Grčkoj ulici navodno ima stan od 95,5 kvadrata, u Jevrejskoj stan od stotinu kvadrata, te dvije garaže. U ulici Jovana Dučića ima stan i garažu vrijedne oko 238.000 maraka, stečeni na osnovu Ugovora o poklonu.

U javnosti, Majstorović i Popović, kao njihove kolege Stevo Savić i Vladimir Puzić, zbog boje uniforme, nosili su nadimak među vlasnicima trgovina kao “crnokošuljaši”.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB Banci u Prnjavoru koja ju je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. godine osuđena uslovnom kaznom zatvora.

Ta kazna je 2016. godine izbrisana iz evidencije, a ona je tada već tri godine radila po ugovoru za UIO BiH, iako po zakonu radnik u institucijama u BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, a državni službenik uopšte ne smije biti krivično osuđivan.

Ubrzo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine primljena je kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima.

Krajem 2018. godine Miro Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana za stalno, gdje se nalazi i danas.

Marković tvrdi da je izbor nove vlade Srpske najobičnija farsa

KO RAZUMIJE, SHVATIĆE! Video u kojem Vladičić objašnjava kako se obračunava poskupljenje struje, postao viralan (VIDEO)