in

Tužilaštvo zatražilo izuzimanje indeksa Sebije Izetbegović koji je izdat u Zagrebu

Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdalo je naredbu pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova kantona Sarajevo (MUP KS) da izuzmu indeks od Sebije Izetbegović koji je izdat u Zagrebu, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

“Tužilaštvo KS ne može davati informacije o postupanju u ovom predmetu”, kazala je Azra Bavčić, portparol Tužilaštva KS za federalne medije.

Članovi Senata UNSA u Sarajevu su sredinom januara 2023. odlučili da će posebna komisija istražiti vjerodostojnost akademskog zvanja Sebije Izetbegović, sadašnje direktorice sarajevskog Kliničkog centra (KCUS).

Direktorica KCUS-a suočena je s optužbama da je krivotvorila podatke o završenom poslijediplomskom studiju u Zagrebu.

Sebija Izetbegović tvrdila je da je studirala u Zagrebu na Medicinskom fakultetu, dok su iz ove institucije u više navrata te navode demantovali.

Medicinski fakultet u Zagrebu ranije potvrdio je da je Sebija Izetbegović bila upisana na prvu godinu postdiplomskog studija u akademskoj 1992/1993. godini. Međutim, naveli su da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima navedenim u njemu.

Ovakav odgovor iz Zagreba došao je nakon što je prof. dr Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, poslao fotokopiju indeksa aktuelne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu izdatog u Zagrebu 2. marta 1993. godine, s molbom da se izjasne o njegovoj vjerodostojnosti. Škrijelj je tražio da mu iz Zagreba dostave i uvjerenja o položenim ispitima sadržanim u indeksu

Garda Panteri: Petrović sramno otima objekat ratne komande

Lažni policajac posudio 9.000 maraka i nije ih vratio