in

Tužilaštvo BiH mimo propisane procedure poslalo dokumentaciju u Hrvatsku: Ustupili predmet po nevažećem sporazumu

Tužilaštvo BiH prilikom slanja zamolnice Državnom odvjetništvu Hrvatske, kojom traži da preuzme krivično gonjenje visokih oficira Hrvatske vojske osumnjičenih za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima 1995. godine na teritoriji Kozarske Dubice i u zločinačkoj akciji “Bljesak”, pozvalo se na Sporazum o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima iz 1996. godine koji se ne odnosi na Republiku Srpsku.

Pored toga što se pozvala na sporni sporazum, glavni tužilac BiH Gordana Tadić zamolnicu je uputila i mimo propisane procedure, jer o tome nije obavijestila MUP Republike Srpske na osnovu čijih izvještaja su formirani predmeti i otvorena istraga o tim zločinima.

Naš izvor iz vrha MUP-a RS objašnjava da je pomenuti sporazum potpisan u februaru 1996. između tadašnje Vlade BiH i Vlade Hrvatske i da u njemu decidno stoji da se odnosi samo na teritoriju Federacije BiH.

– U sporazumu se doslovno navodi da su “stranke ugovornice saglasne da se sporazum privremeno odnosi samo na teritoriju Federacije BiH, dok će se posebnim sporazumom urediti pitanje i njegove primjene na srpski entitet u BiH” – kaže naš sagovornik. On dodaje da je 3. juna 2013. godine potpisan Protokol između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Tužilaštva BiH (učesnici) o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, ali ističe da se Tužilaštvo BiH u spornoj zamolnici ne poziva na taj protokol, već na pravno praktično nevažeći sporazum.

– Taj protokol su potpisali glavni državni tužilac Hrvatske Mladen Bajić i glavni tužilac BiH Goran Salihović. U njemu doslovno stoji da će “učesnik na čijem državnom području je počinjeno krivično djelo ratnog zločina dostaviti ovjerene kopije dokaza drugom učesniku, osim ako se tome izričito protive svjedoci – oštećeni, čiji su iskazi bitni za uspješno okončanje krivičnog postupka”. S obzirom na to da svjedoci daju izjavu da su saglasni da se njihova svjedočenja koriste za vođenje predmetnog krivičnog postupka, to praktično znači da će Hrvatskoj biti ustupljene sve prikupljene izjave i dokazi o zločinima u akciji “Bljesak”. Plašim se da je time praktično stavljena tačka na mogućnost da će visoki hrvatski oficiri odgovarati za počinjene zločine – kaže naš sagovornik.

Njegovo mišljenje dijeli i direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac koji kaže da sve ukazuje na to da se Tužilaštvo BiH riješilo tog predmeta, odnosno da ga je ustupilo zvaničnom Zagrebu.

– Iako nije potpuno jasno da li se zamolnicom od Hrvatske traži da dostavi određene materijalne i personalne dokaze protiv osumnjičenih ili da procesuira osumnjičene, sve su prilike da je riječ o ovome drugom. Ukoliko je tako, to praktično znači da žrtve neće dočekati pravdu, jer je sve u rukama hrvatskog pravosuđa, a iz izjava koje se mogu čuti iz Zagreba više je nego jasno da niko od hrvatskih oficira neće biti sankcionisan – kaže Štrbac.

To tvrdi i predsjednik Udruženja Srba protjeranih iz zapadne Slavonije Krsto Žarković koji kaže da je ovim praktično stavljena tačka na mogućnost da odgovorni za protjerivanje i zločine nad Srbima u zapadnoj Slavoniji odgovaraju za te zločine.

– Hrvatska će postupiti po zamolnici, preuzeti predmet, a potom donijeti presudu da nema dokaza da su počinjeni zločini i nikoga od hrvatskih generala neće stići zaslužena kazna – kaže Žarković.

Da je Tužilaštvo BiH zapravo prepustilo slučaj Hrvatskoj, potvrdio je i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji je istakao da slanjem zamolnice BiH jasno šalje poruku “kako istraživanjem eventualnih zločina u operaciji ‘Bljesak’ treba da se bavi pravosuđe u Hrvatskoj”.

– Trenutkom slanja zamolnice pravosudna tijela BiH su zaključila da se tim konkretnim predmetom bave hrvatska pravosudna tijela i u tom trenutku privremeno se prekidaju sve mjere u vezi s gonjenjem bilo koga ko je tu naveden – naveo je Plenković koji se juče sastao sa oficirima i generalima koji su učestvovali u akciji “Bljesak”.

Osumnjičeni

Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović podsjeća da je tadašnji Centar javne bezbjednosti Banjaluka u novembru 2006. godine podnio izvještaj protiv visokih oficira Hrvatske vojske zbog sumnje da su počinili ratne zločine na teritoriji Srpske, konkretno na prostoru Kozarske Dubice.

– Tim izvještajem obuhvaćeni su visoki oficiri HV Pavao Miljavac, Mladen Markač, Marijan Mareković, Davor Domazet Lošo, Luka Džanko, te trojica danas pokojnih generala Petar Stipetić, Imre Agotić i Ivan Basarac. Kasnije je zbog zločina u akciji “Bljesak” podnesen izvještaj protiv Renata Romića, Željka Verkaza, Rudolfa Loknera i Vlade Gavrića – precizira Miljanovićeva.

Hladnokrvni Partizan posle drame eliminisao Soči!

Dobro nam otišao, gospodine Šmit