Ambasador BiH u Sloveniji Milorad Živković izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković gotovo svakodnevno i njega i njegove kolege obasipala raznoraznim neprihvatljivim dopisima kojima je tražila da se ponašaju i djeluju protiv zakona, kako BiH, tako i Republike Srpske.

Živković je naveo da je u njegovom mandatu, a vjeruje i ostalih ambasadora koji dolaze iz Republike Srpske, imenovanih na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, saradnja sa Turkovićevom bila nezadovoljavajuća iz više razloga.

– Iako smo od središta Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara prozivani da vodimo paralelnu diplomatiju, odgovorno naglašavam da se u svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima gdje su postavljeni kadrovi iz Republike Srpske radilo profesionalno, po svim diplomatskim pravilima i pazilo da se ne ukalja ni lični obraz, ni obraz zemlje iz koje dolazimo – rekao je Živković za Srnu.

Živković je istakao da su svakodnevno bili obasipani raznim nemuštim dopisima u kojima se od njih tražilo da obilježavaju na razne načine nepostojeće dane, takozvane “državne praznike”, i time da krše zakone zemlje iz koje dolaze.

Prema njegovim riječima, Turkovićeva je, istovremeno, tražila od ambasadora BiH da u “šihtaricu” ne upisuju 9. januar Dan Republike Srpske, kao državni praznik i ostale neradne dane.

On je naglasio da su ambasadori iz Republike Srpske, u skladu sa Zakonom o praznicima Republike Srpske i relevantnim odlukama Vlade Srpske, bili jedinstveni i da su svaki put argumentovano odbili nametnute zahtjeve iz MIP-a.

– Svi naši dopisi o potrebi materijalno-tehničkih sredstava, neophodnih za rad DKP-a i poštovanja zakonitosti u radu, završavali su ili sa uobičajenim administrativnim odgovorima (nema novca, nije usvojen budžet), ili u ladicama, a nerijetko i u korpama resornog ministarstva – objasnio je ambasador BiH u Ljubljani.

Živković je rekao da su, istovremeno, potrebe za ljudskim resursima, pogotovo u doba epidemije virusa korona, svjesno ignorisani i naknadno neadekvatno popunjavani, pogoršavajući nacionalni disbalans na štetu srpskih kadrova.

On je naveo da se uvidom u broj zaposlenih po DKP-u i brojem izvršenih usluga, ali i prihodom, lako može zaključiti da je DKP Ljubljana izvršila najveći broj usluga, prihodovala najviše novca računajući prema broju zaposlenih, što se drastično odrazilo na pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja.

– Da stvar bude zanimljivija, MIP u Savjetu ministara na te dopise odgovorio je slanjem Komisije za utvrđivanje zakonitosti u radu i finansijsku kontrolu u proljeće 2020. godine. Iako sam imao uvid, nakon kontrole, u njihove izvještaje, a na neke od njih stavio i paraf /svi su bili pozitivni i pohvalno se odnosili na rad DKP-a/, ni do dana današnjeg nismo dobili nikakvo obavještenje od resornog ministarstva – naveo je Živković.

On je naveo da su, sa druge strane, u prethodnom vremenu, opterećnom epidemijom i takozvanom “korona diplomatijom”, osim redovnih kontakata sa nadležnim institucijama uspjeli, zajedno sa partnerima, da nametnu temu promjene Sporazuma o zapošljavanju sa Slovenijom u dijelu smanjivanja obaveznog rada u trajanju od jedne godine kod istog poslodavca na najvišem nivou.

Živković je naglasio da je pitanje prava nacionalnih manjina, zajedno sa ostalima, stalno na dnevnom redu, ali i da u ovom momentu nema spremnosti sa slovenačke strane da se, po pitanju reciprociteta, što je osnov njihove politike, riješi ovaj problem koji opterećuje međudržavne odnose u regionu.

On je podsjetio da je ispregovaran i Sporazum o zapošljavanju članova porodice zaposlenih u DKP-ovima dvije zemlje, ali da taj dokument i dalje čeka na realizaciju, zbog opstrukcija u Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara.

– Ekonomska saradnja BiH i Slovenije se oporavlja i ima tendenciju da sustigne najbolje dane po pitanju izvoza u Sloveniju. Osim kontinuirane podrške našim privrednicima u osnivanju i podršci preduzećima ovdje, najnovije aktivnosti su promocija nove zimske sezone u saradnji sa Olimpijskim centrom “Јahorina” – naveo je ambasador BiH u Sloveniji.

Živković smatra da i česte posjete najviših zvaničnika Sloveniji /Bledskom forumu i Brdo-Brioni procesu/ pokazuju živu diplomatsku aktivnost pretočenu u dokumente koji ocrtavaju kontinuiranu podršku kandidatskom statusu BiH na putu ka EU.

– Za Republiku Srpsku važan je i svaki razgovor koji bi dodatno objasnio njen položaj, a istakao bih sigurno najvažniji sastanak koji je imao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa tadašnjim slovenačkim premijerom Јanezom Јanšom, ali i razgovore koje je vodila predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović pri nedavnoj posjeti Sloveniji – zaključio je Živković.Izvor:
Share.