Nakon što je jučer i danas južni vjetar donio osjetno otopljenje tako da je u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine temperature iznosila i preko 20 stepeni, od večeras nam stiže drastičan pad temperature što će dalje stvoriti uslove za padavine.

Na osnovu prognoze meteorologa sa BHMeteo.ba, večeras i u noći na nedjelju očekuje se drastičan pad temperature te će tako temperatura u većini mjesta pasti na oko i ispod 0 stepeni celzija.

To, dakle, znači da će u nekim mjestima biti razlika za oko 20 stepeni u odnosu na trenutne temperature.

No, do tada, subotnje poslijepodne će širom zemlje biti nestabilno vrijeme uz prolaznu kišu ili pljuskove. Meteorolozi upozoravaju da će pljuskovi u nekim krajevima biti praćeni grmljavinom, a postoje i šanse za lokalno nevrijeme praćeno čak gradom i olujnim udarima vjetra.

Pad temperature će se prvo osjetiti na sjeverozapadu Bosne, a do nedjelje ujutru će zahvatiti veći dio zemlje.

“U večernjim satima na sjeverozapadu Bosne moguća susnježica i snijeg. Uz dolazak zahlađenja prognozira se prolazno pojačan sjeverni vjetar. U nedjelju još malo padavina u prvom dijelu dana, dok će u nedjelju poslijepodne padavine prestajati u postepeno razvedravanje”, prognoziraju meteorolozi.

Najmanja šansa za padavine u nedjelju na sjeveroistoku Bosne i tu bi ostalo suho. U ostatku zemlje većinom prolazno malo susnježice i snijega u Bosni, u nizinama Hercegovine kiša, a na planinama malo snijega, ali hladno.

“Čisto simbolično padanje snijega uz malo dekoracije. Nešto malo više snijega izgledno jedino na planinama centralne i zapadne Bosne gdje će pasti od 5 do 10 cm”, kazali su iz BHMeteo za Klix.ba i naglašavaju još jednom da se snijeg očekuje tek u centralnim i zapadnim pojasevima Bosne.

Osim toga, na osnovu modela vremenske prognoze na stranici Meteologix.com, slab snijeg se očekuje u u ostalim krajevima Bosne i Hercegovine, ali sudeći prema trenutnim prognozama neće doći do formiranja većeg snježnog pokrivača.

Prvog dana radne sedmice, u ponedjeljak 4. decembra ujutru se širom BiH očekuje i mraz i temperature ispod minusa.Izvor:
Share.