in

Tegeltija: Izmjene Izbornog zakona BiH pitanje dogovora Hrvata i Bošnjaka u FBiH

Foto: vijeceministara.gov.ba

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je, boraveći u Delfi na ekonomskom forumu, da se premijer Grčke Kirijakos Micotakis posebno interesovao za Izborni zakon BiH, da li će se usvojiti izmjene ili ne, jer je to, prema riječima Micotakisa, svakodnevno na dnevnom redu i premijera i ministara inostranih poslova u EU.

“Pojasnio sam grčkom premijeru da je to pitanje dogovora Hrvata i Bošnjaka unutar FBiH i da vjerujemo da će dogovor biti postignut prije raspisivanja samih izbora koji su planirani u oktobru”, rekao je Tegeltija.

On je rekao da je zajednički stav svih učesnika 7. Delfi ekonomskog foruma da se što prije završi sukob u Ukrajini i da se nastoje pronaći alternativna rješenje snabdjevanja energentima, a posebno prirodnim gasom.

Tegeltija je naglasio da je želja svih da se ratni sukob u Ukrajini što prije završi, te da će, vjerovatno, onda na dnevni red doći pitanja koja se tiču strategije i razvoja energetike i snabdjevanja alternativnim izvorima.

“Ovogodišnji 7. ekonomski forum u Delfiju obilježila je situacija u Ukrajini i uglavnom je bilo riječi o ekonomskim posljedicama koje je ta kriza prouzorkovala. Svi učesnici razgovora suočili su se sa nejasnim pitanjem kako riješiti problem cijena energenata i poskupljenja svih ostalih proizvoda”, rekao je Tegeltija.

On je naveo da je Micotakis na zajedničkom ručku izrazio interesovanje za svaku od zemalja koje su učestvovale na ovom skupu, a najviše je razgovarano o mogućnostima razvoja energetike u budućem periodu i kako prebroditi sadašnju krizu u vezi sa energentima, jer se većina zemalja susreće sa ogromnim rastom cijena električne energije.

Predsjedavajući Savjeta ministara naveo je primjer da je samo u Grčkoj cijena električne energije porasla za 60 odsto.

Sutra ekološka akcija Udruženja “Roditelji ZA prava djece”

Policija zatvorila internet stranicu za prodaju droge i zaplijenila 23 miliona evra u bitcoinima