in

Suđenje zbog ratnih zločina Dudakoviću i ekipi odgođeno po ko zna koji put

Foto: FENA

Četiri i po godine nakon početka suđenja Atifu Dudakoviću, bivšem generalu Armije RBiH, kojem se zajedno sa njegovim nekadašnjim saborcima sudi zbog stravičnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima u zapadnoj Krajini 1995. godine, teško je i nabrojati ročišta koja su odgođena.

Suđenje u ovom predmetu počelo je 15. aprila 2019. godine, a juče je, po ko zna koji put, došlo do odgađanja, jer se, kako je pojašnjeno iz Suda BiH, jedan od optuženih nalazi na bolničkom liječenju.

Prošla su, dakle, 54 mjeseca od početka ovog maratonskog procesa, koji “napreduje” puževim korakom, a koliko se odmaklo, najbolje svjedoči podatak da se još uvijek saslušavaju svjedoci Tužilaštva BiH.

Za zločine na području Bosanskog Petrovca, Ključa, Bosanske Krupe i Sanskog Mosta optuženi su bivši komandant i pripadnici Petog korpusa Armije RBiH – Atif Dudaković, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Podsjetimo, i 2. septembra suđenje Atifu Dudakoviću i ostalima odgođeno je zbog bolesti jednog od optuženih. Sredinom jula suđenje je odgođeno nakon nezgode koju je doživio optuženi Edin Domazet. Takvih primjera bilo je još, kako ove, tako i prošle godine.

Prethodno je zabilježena duga pauza. Sutkinja Željka Marenić navela je u julu prošle godine niz razloga zbog kojih je ovo suđenje bilo u zastoju oko dvije i po godine – bolest Dudakovića, kao i bolovanja drugih učesnika u postupku, neodržavanje procesa za vrijeme pandemije, te izmjenu člana Sudskog vijeća.

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, rekao je da su pravosudne institucije na nivou BiH ovih dana zauzete političkim progonom Srba, pa s toga i ne čudi to što procesuiranje predmeta ratnih zločina u kojima su žrtve Srbi pada u drugi plan.

“Na žalost svih nas, a pogotovo porodica žrtava, nastavlja se iznova odugovlačenje u predmetu protiv Atifa Dudakovića. Ovaj predmet odavno nema veze sa pravdom i pravičnošću, nego se procesuiranje odugovlači na sve moguće načine. Za to vrijeme Atif Dudaković živi život slobodnog čovjeka”, rekao je Nuždić za “Nezavisne novine”.

Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske, podsjeća da je Dudaković uhapšen 2018. godine, 12 godina nakon što je protiv njega podnesena prijava za ratne zločina nad Srbima. Ogorčena je zbog konstantnog odgađanja ročišta.

“Ovo je još jedna potvrda da Sud BiH ne treba da postoji. Vidite koliko je već puta prolongirano suđenje Atifu Dudakoviću, ali ima i mnogih drugih kojima je presuđivano da uteknu i nema odsluženja kazne”, rekla je Rajilićeva.

Prema njenim riječima, ovakav razvoj situacije Dudakoviću i odgovara.

“Prolongira se suđenje. Za koju godinu, ko živ, ko mrtav. Da li će biti presude ili neće, ko to zna”, rekla je Živković Rajilićeva za “Nezavisne novine”.

Krivična prijava zbog počinjenih ratnih zločina protiv Dudakovića podnesena je još 2006. godine, a optužnica protiv njega potvrđena je tek 2018. godine.

Raste pritisak na BiH da potpiše sporazum s Frontexom

Na platnom spisku deset godina, a nije dolazio na posao, niko ne zna ko je