in

Suđenje Ejupu Ganiću za ZLOČIN U DOBROVOLJAČKOJ opstruiše se na isti način kao suđenje Dudakoviću

Suđenje Ejupu Ganiću i ostalima koji su optuženi za masakr nad vojnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici sve više podsjeća na predmet Atifa Dudakovića, gdje očigledno postoji namjera da optuženi nikad ne bude osuđen.

Ovo, povodom 32. godišnjice ratnog zločina koje su bošnjačke paravojne formacije počinile nad vojnicima JNA koji su se mirno povlačili iz Sarajeva, za Srpskainfo kaže direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić.

Danas će, naime, u Istočnom Novom Sarajevu i Sarajevu biti obilježena godišnjica zločina u Dobrovoljačkoj ulici gdje je, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, 2. i 3. maja 1992. svirepo ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

Za taj zločin optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, a u optužnici se navedeni terete za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva.

Inače, istraga o zločinu u Dobrovoljačkoj ulici bila je pokrenuta još prije više od dvije decenije da bi prije 12 godina, tadašnjom odlukom stranog tužioca Džuda Romana, bila obustavljena. Međutim, odlukom Ustavnog suda BiH taj predmet je ponovo aktiviran, pa je Tužilaštvo BiH u aprilu 2022. podiglo optužnicu protiv Ganića i ostalih. Suđenje je zvanično počelo u oktobru iste godine, a sudeći po dinamici izvođenja dokaza i svjedoka, kao i čestim i naprasnim razboljevanjima optuženih, kraj suđenja nije ni na vidiku.

Srpskainfo je, podsjećamo, ranije pisao o tome kako bi predmet koji se pred Sudom BiH vodi protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije RBiH Atifa Dudakovića lako mogao da uđe u Ginisovu knjigu rekorda, a Dudaković kao osoba koja je najduže vremena bila osumnjičena i optužena za najteže zločine bez pravosnažne presude.

Iako su još u avgustu 2006. tadašnji predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić i premijer Milorad Dodik zajednički podnijeli krivične prijave protiv Dudakovića i NN lica zbog stravičnih zločina počinjenih nad zarobljenim srpskim civilima i vojnicima na području zapadne Krajine, o čemu svjedoče autentični video-snimci čiji su autori sami bošnjački vojnici, Dudaković je i danas formalno slobodan čovjek, a sudski proces koji se vodi protiv njega i ostalih optuženih još traje. Optužnica protiv Dudakovića, inače, zvanično je podignuta u oktobru 2018. godine.

– Važno je istaći da su zločini nad pripadnicima JNA u Sarajevu počeli mnogo prije Dobrovoljačke. Već 20. aprila na Bistriku su ubijena dva mlada vojnika, a nakon toga uslijedio je i zločin u Velikom parku gdje je ubijeno osam pripadnika JNA. Istovremeno, 22. aprila ubijeno je 11 Srba na Ilidži, koji su pokušali da se samoorganizuju i odbiju napade “Patriotske lige” i “zelenih beretki” – kaže za Srpskainfo direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić.

Između ostalog, on navodi da je i u brojnim drugim napadima na JNA u Sarajevu, prije zločina u Dobrovoljačkoj ulici, ubijeno još 19 vojnika.

– Nažalost, kao što je bio epilog u slučaju Velikog parka, gdje je optuženi Dragan Vikić oslobođen krivice za taj zločin, ne možemo očekivati ništa bolje ni u slučaju Ejupa Ganića i ostalih odgovornih za masakr u Dobrovoljačkoj. Taj predmet je već doveden do apsurda. Do potvrđivanja optužnice došlo je tek u junu 2022, odnosno 30 godina nakon što je zločin izvršen – podsjeća Nuždić.

Tvrdi i da proces koji se vodi protiv Ejupa Ganića za Dobrovoljačku neodoljivo podsjeća na suđenje Atifu Dudakoviću.

– I ovdje svjedočimo maratonskom suđenju sa brojnim odgađanjima, tako da ovo nije ništa drugo nego kopija predmeta protiv Atifa Dudakovića. I ovdje suđenje traje u nedogled, stalno je neko od optuženih bolestan, ogroman je broj svjedoka koje je tužilaštvo predložilo i u jednom i u drugom procesu. S obzirom na životnu dob optuženih, jako je neizvjesno da li će suđenje ikad dobiti epilog – ocjenjuje Nuždić.

”Rasturali” lažne evre po Srpskoj: Uhapšene tri osobe

Haos u Beogradu uoči večitog derbija: Huligani obarali kontejnere da uspore policiju (VIDEO)