Vještačenje medicinske dokumentacije bivšeg komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je osuđen za ratne zločine nad Srbima na Vozući i Ozrenu ni nakon mjesec nije završeno, a i ne zna se kada će biti.

Sud BiH donio je još 18. avgusta naredbu o vještačenju medicinske dokumentacije Mahmuljina, kojom je od vještaka tražen nalaz i mišljenje da li se može liječiti u BiH, kao i da li može putovati.

– Vještačenje medicinske dokumentacije Mahmuljina nije završeno. Sud se prije tri dana, u skladu sa uputstvima odbrane osuđenog, obratio Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) u svrhu pribavljanja dodatne medicinske dokumentacije. Ta dokumentacija će nakon što bude ustupljena nama biti dostavljena vještaku, sa ciljem izrade nalaza i mišljenja o zdravstvenom stanju osuđenog – kazali su “Glasu Srpske” u Sudu BiH.

Zanimljivo je da je Sud BiH i u odgovorima krajem avgusta naveo da vještačenje nije završeno jer je vještak zatražio dostavljanje dodatne dokumentacije. Vještaci u Srpskoj za oblast medicine navode da se bilo koji predmet može završiti i za nekoliko dana, ako je dostupna sva dokumentacija o nekom od slučajeva koji je predmet vještačenja.

Predstavnici boračkih organizacija u Srpskoj navode da Sud BiH namjerno odugovlači vještačenje da bi on bio na slobodi.

– Oni samo kupuju vrijeme. Sada opstruišu i to pribavljanje nalaza koji bi bio jedan od dokaza da li je on zaista bolestan i da li se može liječiti u BiH. Čisto sumnjamo da će taj nalaz ikada biti završen, a i ako bude, s obzirom ko ga radi, biće skrojen na takav način da opravdava njegovo odsustvo i boravak u Turskoj. Kako sada stvari stoje on se nikada neće vratiti u BiH i odslužiti kaznu na koju je osuđen – rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić.

On je naglasio da Sud BiH nikako nije smio dozvoliti da Mahmuljin napusti teritoriju BiH i ode u Tursku.

– Nije mogao otići bez njihovog odobrenja. On se nikada neće vratiti u BiH i odslužiti onu minimalnu kaznu na koju je osuđen – kazao je Ostojić.

Pobjegao u Tursku

Sud BiH je krajem aprila izrekao Mahmuljinu pravosnažnu zatvorsku kaznu od osam godina zbog zastrašujućih zločina nad zarobljenim srpskim civilima, sanitetskim osobljem i vojnicima na području Ozrena i Vozuće 1995. godine. Mahmuljin je po izricanju kazne od osam godina napustio BiH i otišao u Tursku navodno na liječenje, umjesto u zatvor.Izvor:
Share.