in

Sud BiH naredio raspisivanje potjernice za Savčićem

Sud BiH donio je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za predsjednikom Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) Milomirom Savčićem, kojem je juče određen pritvor.

-Sud je zaprimio službenu zabilješku Sudske policije u kojoj se navodi da optuženi Savčić nije pronađen na kućnoj adresi, te da iz tog razloga nije sproveden do pritvorske jedinice po naredbi Suda. Imajući u vidu navedeno, Sud je donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice -naveli su iz Suda BiH.

Iz Suda BiH podsjećaju da su juče donijeli rješenje kojim su prema optuženom Savčiću ukinute mjere zabrane, a usvojen je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora.

Kako navode, ta odluka donesena je zbog „nepoštivanja izrečenih mjera zabrane“, kojim mu je zabranjeno kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim postupkom.

-Savčiću je određen pritvor zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak, te zbog naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, a ne zbog opasnosti od bjekstva -, naveli su iz Suda BiH, te dodali da pritvor može trajati najduže tri godine računajući od dana potvrđivanja optužnice, odnosno do 13. januara 2023. godine ili do drugačije odluke Suda.

Granična policija BiH rekla je za portal Kliks da ne raspolaže sa informacijama da je Milomir Savčić napustio područje BiH od juče, 9. acgusta.

-Nije evidentiran prilikom eventualnog pokušaja prelaska odnosno izlaska iz BiH na nekom od graničnih prijelaza, od 9. avgusta do ovog trenutka – rekla je portparolka Granične policije Franka Vican.

Dodik: Savčić neće ležati u pritvoru

Akcija “Lijevak” za četiri dana iz saobraćaja isključila 1.102 vozača zbog alkohola