Iako nadležni upozoravaju da nema mjesta panici što se tiče nabavke osnovnih životnih namirnica, građani Srpske uveliko zbog straha od nestašice prave zalihe, a kako kažu naši sagovornici, jedan od razloga je upravo kriza između Ukrajine i Rusije.

Da je i u tržnim centrima povećana potražnja za namirnicima, kaže Aleksandra Marković, portparolka domaćeg trgovačkog lanca “Tropik”.

“Kada su u pitanju osnovne životne namirnice, primijećen je porast prodaje u posljednjih nekoliko dana. Naši lanci snabdijevanja uredno funkcionišu i imamo dovoljne količine svih namirnica u marketima”, kazala je Markovićeva.

Iz “Marketa AS” ističu da se osjeti da imaju sve više kupaca i da je porasla prodaja osnovnih životnih namirnica.

“Ljudi prave zalihe namirnica. Najviše traže ulje, šećer, brašno”, kazali su iz ovog marketa i dodali da je u njihovim objektima prisutna gužva od ranih jutarnjih sati.

“Naši marketi su trenutno dobro snabdjeveni i imamo zaliha”, dodaju iz ovog preduzeća.

Da je strah od većih cijena, ali i nestašice, ovih proizvoda jedan od glavnih razloga povećane potražnje po marketima, kaže i Aleksandar Milić, psiholog.

“Iz dana u dan imamo poskupljenje goriva, pa dolazi do većih cijena određenih artikala, tako da građani iz straha od većih cijena prave zalihe. Možemo očekivati da će upravo zbog sukoba Rusije i Ukrajine doći do problema sa snabdijevanjem prehrambenih proizvoda”, kazao je Milić.

Istakao je da se građani odlučuju da kupuju zalihe namirnica upravo zato što nema robnih rezervi u Srpskoj, jer, kako kaže, u slučaju nestašice ne mogu računati na tu pomoć.

Da je strah zbog dešavanja u Ukrajini “natjerao” ljude da pohrle u markete po zalihe osnovnih životnih namirnica, smatra i Ivan Šijaković, sociolog.

“Smatram da toliki strah domaćeg stanovništva nije opravdan, jer teško je očekivati da će ovaj sukob predugo trajati”, kazao je Šijaković.

Jedan od kupaca u banjalučkom marketu je kazao da se boji poskupljenja te da namirnice kupuje dok su koliko-toliko po normalnim cijenama.

I u ostalim opštinama širom Srpske bilježi se potražnja za osnovnim životnim namirnicama, te kako kažu mještani Šipova, već u lokalnim prodavnicama nema brašna u pakovanju od 25 kilograma.

“U više prodavnica u Šipovu tražili smo vreću brašna, ali nismo uspjeli pronaći”, kazala nam je jedna mještanka ove opštine.

Podsjetimo, Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, izjavio je u ponedjeljak da je Republika Srpska u ovom trenutku snabdjevena potrebnom robom, da su obezbijeđene određene zalihe i ovdje i van Srpske i da nema razloga za paniku.

“Srpska nema nijedan problem te vrste”, rekao je Dodik.

Naglasio je da je tržište snabdjeveno, ali da postoje određena povećanja cijena, što će se regulisati.Izvor:
Share.