in

Standard građana DRASTIČNO SROZAN: Evo koliko su unazad godinu porasli troškovi života u Srpskoj

Foto: Freepik

Unazad godinu dana, trošak hrane iz sindikalne potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu skočio je za čak trećinu, dok je prosječna neto plata u ovom periodu u Srpskoj porasla za tek nešto više od 17 odsto.

Prema podacima Saveza sindikata RS, potrošačka korpa je u decembru 2022. koštala 2.381 marku, od čega se na hranu odnosilo čak 1.053 KM ili bezmalo polovina ukupnog troška mjesečnog života jedne porodice.

U istom mjesecu 2021. potrošačka korpa je koštala 2.031, a hrana 794 KM, što znači da jednu porodicu ovaj trošak sada košta 260 KM više.

U ovom periodu, prosječna plata je sa 1.038 porasla na 1.217 maraka ili za 179 KM.

U godini koja je iza nas najviše su poskupjeli hrana i gorivo, bez naznake da bi u skorije vrijeme moglo doći o pojeftinjenja ovih roba.

Naftaši najavljuju da će, nakon jednog perioda mirovanja, cijene goriva na pumpama u Srpskoj ponovo biti korigovane naviše u narednim danima, ali i sedmicama.

Građani upozoravaju da su na izmaku finansijskih snaga, te da će i najmanja poskupljenja biti udar na egzistenciju mnogih.

– U istom periodu lani živjelo se kudikamo bolje nego sada. A tek sa rusko-ukrajinskim ratom došla je kriza koju nismo mogli ni sanjati i koja nikako da popusti. Plate jesu nešto rasle, ali u javnom sektoru, dok je malo koji privatnik odriješio kesu. A cijene samo skaču! Neke namirnice su i skoro duplo skuplje, dok je o cijenama goriva suvišno i govoriti. Cijene hrane jesu kratko vrijeme lani mirovale, ali su opet krenula poskupljenja, i to ona redovna. Svi se proizvođači i trgovci žale na porast nekakvih troškova, a za običnog čovjeka nikoga nije briga. Ako ovako potraje, mnogi će, nažalost, morati na javni kazan – poručuje Milomir M, vozač iz Banjaluke.

Hoće li BiH UVESTI VIZE Rusima: Vruć krompir u rukama zajedničkih institucija

Poskupjeli 2 puta za 7 dana: Evo koliko je otišla cijena dizela i benzina u Srpskoj i šta nas čeka u narednom periodu