in

Šta je Blinken poručio u pismu Predsjedništvu BiH

Svako jednostrano povlačenje iz državnih institucija Bosne i Hercegovine biće sankcionisano, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken u pismu članovima Predsjedništva BiH.

Pismo je adresirano na sva tri člana Predsedništva BiH, odnosno na predjsedavajućeg Željka Komšića i na članove Šefika Džaferovića i Milorada Dodika, a pismo im je na sastanku uručio savjetnik u Stejt departmentu Derek Šolet.

“Kao svjedok potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Sjedinjene Države ponavljaju da će potezi jednostranog povlačenje iz institucija na državnom nivou ili bilo kojeg drugog pokušaja destabilizacije Dejtonskog sporazuma biti suočeni s odgovarajućim mjerama, uključujući i razmatranje sankcija”, napisao je Blinken.

Koraci ka podrivanju institucija BiH, piše Blinken u pismu koje je u posjedu portala Istraga.ba i Oslobođenja, ugrozili bi ne samo evropsku perspektivu BiH, već i stabilnost i garancije neophodne za privredni oporavak i strana ulaganja.

Američki državni sekretar pozvao je sve strane na dijalog, te se dotakao i izmjena Izbornog zakona BiH.

“To zahtijeva povratak za sto, učestvovanje u donošenju odluka i predanost izgradnji konsenzusa potrebnog za pomak ove zemlje naprijed. Stabilnost i prosperitet predloga zakona zahtijevaju saradnju sva tri konstitutivna naroda, te Republike Srpske i entiteta Federacije, kako bi se postigla jednaka prava za sve građane”, napisao je Blinken.

Ne možemo dopustiti, napisao je Blinken, da još jedan izborni ciklus prođe bez unapređenja integriteta izbora koji osiguravaju da se svi glasovi broje.

“Izborni zakon i ograničene ustavne reforme takođe su od ključne važnosti za rješavanje problema diskriminacije i ispunjavanje evropskih standarda”, piše u pismu koje je danas dostavljeno članovima Predsjedništva BiH.

Blinken podsjeća i na pismo koje je Željku Komšiću, Šefiku Džaferoviću i Miloradu Dodiku poslao u martu ove godine, navodeći da je pisao u “duhu dubokog partnerstva” koje dijele SAD i BiH.

“Od tada se u vašoj zemlji razvila politička kriza koja prijeti regionalnoj stabilnosti. Želeo bih ponovo istaći našu stalnu zabrinutost zbog puta kojim je krenula vaša zemlje, kao i nepokolebljivu opredijeljenost SAD-a da podrži suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedne države, sa dva entiteta i Distriktom Brčko”, napisao je Blinken.

On je pozvao članove Predsjedništva BiH na predanost deeskalaciji trenutne političke krize, te ponovnom uključivanju s međunarodnim partnerima u program zdravorazumskih ekonomskih, izbornih, ograničenih ustavnih reformi i reformi vladavine prava od vitalnog značaja.

Vozač škode osumnjičen da je udario dijete u Banjaluci pa pobjegao

“Rendž rover” banjalučke starlete planuo zbog neraščišćenih ljubavnih računa