in

Srpski predstavnici sutra neće na sjednicu PD PS BiH

Srpski predstavnici sutra neće na sjednicu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. O budžetu BiH raspravljaće se u polupraznoj sali. Tako će ostati sve dok se ne povuče sporni zakon Valentina Incka o zabrani negiranja genocida.

“Zaista se postavlja pitanje smisla i potreba da čak i Parlamentarna skupština postoji. Jer ako neko misli da neko drugi može i treba da donese u ime nas zakone, onda je to put u kome mi niti želimo niti mislimo da učestvujemo jer je to totalno besmisleno i neusklađeno ni sa Ustavom ni sa demokratskim principima”, rekla je Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH.

Srpski poslanici sutra će se pojaviti u zgradi Parlamentare skupštine, ali samo u poslaničkim klubovima.

“Da ćemo se mi sutra nekako usaglasati prije samog početka sjednice i da ćemo se oglašavati ili eventualno spriječiti usvajanje dnevnog reda. Ono što je jako bitno, mi hoćemo da sarađujemo i da tražimo rješenja ali isključivo koristeći principe ravnopravnosti i uvažavanja”, kazao je Nenad Stevandić, šef srpskog Kluba u PD PS BiH.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da ne postoji nikakav zajednički formalni dogovor parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske o neučešću na sutrašnjem zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Kaže da će se njegova stranka u ovakvoj delikatnoj situaciji, “ponašati principijelno”, ali nije jasno da li će prisustvovati sjednici. PDP neće prekršiti zaključke Narodne skupštine Republike Srpske, kaže lider stranke Branislav Borenović.

“Nećemo učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka, nećemo biti na sjednici. Bićemo naravno u zgradi Parlamenta u klubovima poslanika, raditi neke tehničke stvari ali učestvovati u donošenju odluka nećemo, to je zaključak Narodne skupštine Republike Srpske. Dok se ovo pitanje ne razriješi i ne napravi neka vrsta unutrašnjeg dogovora kako prevazići zaista ovo bespotrebno nametanje Inckovog Zakona”, kaže Branislav Borenović, poslanik PDP-a u PD PS BiH.

Inckov Zakon, ako je pitati bošnjačke predstavnike u Zajedničkim institucijama već je dao efekte. Da li pod tim misle i na neusvanjanje odluka na nivou BiH.

“Evo to Vijeće za implementaciju mira ili savjet kako se već zove koji stalno govori kako nešto važi, koga ja ne priznajem jer ne postoji nigdje u Dejtonskom sporazumu. Pa pošto oni daju pravo visokom predstavniku, neka ukinu taj zakon. Kad oni to ukinu mi ćemo nastaviti da radimo, do tada nećemo”, izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu. Ako Budžet i bude usvojen, iz Republike Srpske poručuju da neće proći u Domu naroda BiH. Plate Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama biće isplaćene iz budžeta Republike Srpske.

Preminula Marina Tucaković

Dodik: Komšićev postupak pokazuje da u BiH vlada haos