in

Srbi potpuno istisnuti iz VSTS-a

U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) zaposleno je 78 državnih službenika i uposlenika, od kojih se 53 odsto izjašnjava kao Bošnjaci, 19 odsto kao Srbi, 13 odsto kao Hrvati, deset odsto kao ostali, a pet odsto su neopredijeljeni i lica koja se ne žele izjasniti, navodi se u odgovoru VSTS-a na naša pitanja.

Iz VSTS-a su nam odgovorili i da od ukupnog broja navedenih njih 86 odsto ima prebivalište u FBiH, a 14 odsto u Republici Srpskoj. Prevedeno u brojke, to znači da od 78 zaposlenih ima 15 Srba, dok mjesto prebivališta u Republici Srpskoj ima samo 11 zaposlenih, što iznosi 14 odsto od ukupno 78 zaposlenih. Pod uslovom da je svih 11 zaposlenih sa mjestom prebivališta u RS iz reda Srba, to znači da četvoro zaposlenih koji se izjašnjavaju kao Srbi dolazi iz FBiH. Pored toga, iz VSTS-a nisu precizno odgovorili na naša pitanja, jer smo tražili podatke o nacionalnoj strukturi zaposlenih sa visokom stručnom spremom, a naši izvori tvrde da je po tom osnovu statistika još poraznija po Srbe.

Bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija odbacuje odgovornost za to što je tek svaki peti zaposleni u ovoj instituciji srpske nacionalnosti. On kaže da zaposleni u VSTS-u tu rade dugi niz godina i da je većina zaposlena od samog osnivanja VSTS-a i u prvim godinama njegovog rada.

– Zapošljavanje u VSTS-u se vrši preko Agencije za državnu službu BiH, na koju VSTS nema uticaj. Ovakvo stanje zaposlenih u VSTS-u je zatečeno, kao što je zatečen i moratorijum na dodatno zapošljavanje, tako da su nova zapošljavanja bila moguća samo u slučajevima eventualne smrti ili otkaza, a ne sjećam se da je toga bilo – kaže Tegeltija.

Prema tome, dodaje on, struktura državnih službenika u VSTS-u je ovakva “kakva je zatečena mojim dolaskom u instituciju 2014. godine i to stanje je zacementirano zbog statusa državnih službenika koje štiti Zakon o državnoj službi”.

– Naravno da je ovakvo stanje nacionalne i entitetske zastupljenosti potpuno neprimjereno, a još kada se tome doda činjenica da Srba ni bilo koga iz RS nema na bilo kojoj rukovodnoj funkciji u pravosudnim institucijama na nivou BiH, takvo stanje je sada alarmantno i nedopustivo – kaže Tegeltija.

Lider i poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić kaže da je očito da u trećem stubu vlasti, u kojem bi trebalo da bude najviše pravde i zakonitosti, nje ima najmanje.

– Kod zapošljavanja državnih službenika potpuno je narušen princip nacionalne ravnopravnosti i zastupljenosti prema popisu stanovništva, što je apsolutno nedopustivo. Nažalost, ne možemo kriviti druge, jer od osnivanja VSTS-a do prije mjesec dana na njegovom čelu su bili Srbi iz RS koji su morali voditi računa i o ovom pitanju, a očigledno da nisu – kaže Nešić.

Disbalans

Šefica Kluba poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže da podaci o strukturi zaposlenih u VSTS-u ukazuju na neprihvatljivo visok disbalans, posebno u pogledu zastupljenosti iz različitih entiteta i to na štetu Republike Srpske.

– Imajući na umu novouspostavljenu rukovodnu strukturu tog tijela, možemo se nadati samo još goroj situaciji kada je u pitanju zaštita interesa i kadrova koji dolaze iz RS, pa i iz srpskog naroda – kaže Novaković Bursać.

Keseroviću šest godina robije zbog ratovanja za “Islamsku državu”

Iskazana spremnost FBiH za prihvat 5.000 doza vakcina od Srbije