in

Spreman zahtjev za ocjenu ustavnosti natpisa na tablama u Sarajevu

Ustavnom sudu BiH do kraja ove sedmice biće poslat zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti table u Sarajevu na kojoj piše da su Srbi agresori i zločinci, potvrdio je za “Glas” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Cilj inicijative je da se, kako je istakao, pokaže da su na tablama koje su postavljene, naročito onim na sarajevskoj Vijećnici, Markalama i drugim mjestima, a na kojima piše da su na “ovom mjestu srpski zločinci, agresori”, uvredljive za Srbe sa aspekta konstitutivnosti naroda.

– Hoćemo jednostavno da kažemo da su Srbi jedan od tri konstitutivna naroda prema Ustavu i da niko nema pravo da ih na taj način karakteriše kao zločince – istakao je Ćosić i potvrdio da je zahtjev napisan.

Osim tabli, trn u oku povratnika i drugih su nazivi brojnih ulica. Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH je 2019. zvanično uputio inicijativu Vladi Kantona Sarajevo za promjenu naziva više desetina ulica u tom kantonu i vraćanje antifašističkih naziva.

Predsjednik tog odbora Đorđe Radanović, u novom saopštenju, povodom 6. aprila, dana koji Sarajevo glavi kao svoj dan, poziva tamošnje nadležne da preduzmu neophodne radnje da bi se Sarajevu vratili nazivi ulica, trgova i parkova po oslobodiocima srpske nacionalnosti.

– Izbrisane su 152 ulice koje su nosile nazive po oslobodiocima Sarajeva i narodnim herojima, te jedinicama koje su oslobađale Sarajevo od ustaša i nacista, a koji su imali srpska imena ili asocijaciju na Srbe. Ako Sarajevo zaista želi da bude glavni grad svih naroda u BiH, potrebno je da ima obilježja i druga dva naroda – istakao je Radanović.

Sarajevo, dodaje, više nema ulice po komandantima sarajevske operacije koja je počela 5. aprila 1945. godine.

– Komandni kadar operacije oslobođenja Sarajeva od ustaša i nacista su činili 95 odsto Srbi, jedinice koje su oslobađale grad su 90 odsto bile popunjene Srbima, a danas Srba gotovo da nema u Sarajevu – istakao je Radanović, uz naglasak da je današnji status Srba u Sarajevu izuzetno loš.

Stanišić: Varaju se da će zaustaviti naše nezadovoljstvo, ne odustajemo od protesta

Ljudi mislili da gori podmornica, a ono holandski mornari pravili roštilj