Predstavnici “Autoputevi RS” i “Autoceste FBiH” održali su sastanak sa zvaničnicima i nadležnima u Brčko distriktu u vezi sa trasom auto-puta od Beograda do Sarajeva koja prolazi kroz distrikt, međutim konkretan dogovor nije postignut.

Kako nezvanično saznajemo, suština problema je u zajedničkoj dionici auto-puta kroz Brčko distrikt, odnosno ko će ga graditi i održavati i kojim sredstvima s obzirom na to da sam distrikt nema novca, ali ni svoje javno preduzeće koje se time bavi.

Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta, rekao je da bi u narednih 10 do 15 dana mogao biti postignut konačan dogovor o trasi auto-puta Sarajevo – Beograd koja prolazi kroz Brčko distrikt.

“Zaključak današnjeg sastanka je da ćemo mi temeljem informacija koje su iznijeli predstavnici entitetskih javnih preduzeća ‘Autoceste FBiH’ i ‘Autoputevi RS’ u smislu njihovih predviđanja i očekivanja da se u okviru multikriterijumske analize koju je uradio distrikt Brčko sagledaju još neke mogućnosti i mislim da smo blizu da se postigne jedan političko-stručni kompromis. Očekujem da ćemo u narednih 15 dana doći do stručnog rješenja koje će biti plod kompromisa svih zainteresovanih strana, odnosno Brčko distrikta i entitetskih javnih preduzeća”, rekao je u petak Kadrić za “Nezavisne novine”.

I Siniša Milić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta, rekao je da je na sastanku bilo govora o stručnim mišljenjima te da je bio vrlo koristan s obzirom na to da su prisustvovali predstavnici entitetskih javnih preduzeća za puteve, kao i Majkl Skanlan, supervizor za Brčko.

“Nama je to bilo jako korisno ovdje u Brčkom jer smo čuli mišljenja i dogovoreno je da se intenziviraju razgovori narednih dana, kako bismo došli do rješenja za te dvije dionice: pravac istok – zapad i sjever – jug, koji čine dio auto-puta Sarajevo – Beograd, odnosno Banjaluka – Bijeljina”, rekao je Milić za “Nezavisne novine”.

Podsjećanja radi, predstavnici BiH u martu 2021. godine u Turskoj su potpisali Sporazum o izgradnji auto-puta od Sarajeva preko Pala i Višegrada do granice sa Srbijom, te od Sarajeva, Zenice, Tuzle, Brčkog i Bijeljine do Rače. Radovi u Srbiji već uveliko traju, međutim u BiH se malo toga radi. Na nedavno održanom sastanku u Sarajevu, koji je organizovao Vojin Mitrović, ministar transporta i komunikacija BiH, dogovoreno je da se stvari ubrzaju i pored činjenice da u BiH postoje brojna otvorena pitanja o tome. Prvo je sama trasa kroz distrikt Brčko, a zatim i finansiranje jer još niko nije otvoreno izašao sa prijedlogom kako će se isfinansirati taj veliki projekat.

“Supervizor je pozdravio angažman svih učesnika i još jednom istakao kako je važno da vlasti Brčko distrikta ovog mjeseca donesu odluku o ovom pitanju, kako bi se moglo započeti s realizacijom ovog projekta od suštinskog značaja”, saopšteno je iz OHR-a nakon sastanka održanog u petak u Brčko distriktu.

“Donošenje odluke o trasi mreže auto-puta kroz Brčko distrikt je u nadležnosti vlasti distrikta”, navodi se u saopštenju OHR-a.Izvor:
Share.