Sastanak članova kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Hosseinom Amirom Abdollahianom, koji je bio zakazan za danas u 16:00 sati, je otkazan.

Sastanku sa iranskim ministrom vanjskih poslova Hoseinom Amir-Abdolahianom neće se odazvati ni članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović i Nikola Špirić nakon što su to ranije najavili i parlamentarci iz HDZ-a.

Iz Parlamentarne skupštine BiH najavljeno je da bi danas u 16:00 članova članovi kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH trebali da se sastanu sa ministrom vanjskih poslova Irana.

Večernji list je ranije danas objavio da se niko iz reda hrvatskog naroda neće odazvati pozivu na sastanak sa iranskim šefom diplomatije koji je uputila ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Ovaj potez odbijanja sastanka se pravda činjenicom da se cijeli civilizirani svijet ograđuje i protivi nasilju te gušenju ljudskih prava u Iranu.

Abdollahian je danas imao sastanak s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković koja ga je nazvala “dragim gostom i prijateljem”. Riječ je, kako je naglasila Turković, o prijateljskoj državi sa kojima gajimo odnose već 30 godina, tačnije 25. januara naredne godine navršit će se tačno tri decenije od sklapanja prijateljskih odnosa Irana i BiH.

Jedno pitanje novinara na konferenciji za medije koja je upriličena nakon sastanka odnosilo se i na dešavanja koja potresaju Iran protekla dva mjeseca, a riječ je o masovnim protestima koji su pokrenuti nakon smrti djevojke Mahse Amini u pritvoru moralne policije.

Abdollahian je odgovorio da je prvenstveno riječ o utjecaju Sjedinjenih Američkih Država i želji da “zavladaju” u Iranu.

U krvavim protestima, prema medijskim navodima, ubijeno je više od 300 osoba.Izvor:
Share.