in

SNSD uputio prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid

Klub SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputio je u parlamentarnu proceduru prijedlog zakona o zabrani zloupotrebe pojma genocid, po kojem bi bilo kažnjivo BiH, RS, FBiH i Brčko nazvati genocidnim.

Prema njihovom prijedlogu svi pojedinci koji bi na takav način vrijeđali ove pravne subjekte bi bili kažnjeni kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Radi se o prijedlogu koji bi trebalo da predstavlja kompromisno rješenje kojim bi bilo omogućeno da izmjene Krivičnog zakona, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik, budu stavljenje van snage.

Radi se o tekstu zakona koji je po svojoj formi veoma sličan izmjenama koje je nametnuo Valentin Incko, a kojima se kažnjava negiranje genocida u Srebrenici.

Poslanik Nenad Stevandić, čija je stranka Ujedinjena Srpska u koaliciji sa SNSD-om na svim nivoima, za federalne medije je kazao da očekuje podršku svih stranaka u Parlamentu BiH.

“Normalno je da očekujemo podršku zakonu koji kaže da se niko ne može nazivati genocidnim. Vrijeme da ostavimo te stvari iza sebe. Mislim da je to zdrava demokratska praksa”, smatra Stevandić.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić izjavio je za Fenu da međunarodno pravo ne poznaje pojam “zloupotrebe genocida”.

Dan „D“ u Crnoj Gori – rušenje Krivokapićeve Vlade, pojačano prisustvo policije

Američki kongresmeni podržali Srbiju, objavljen važan dokument