Na sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i njemačke kancelarke Angele Merkel postignut je dogovor o načinu rješavanja krize u BiH, izazvane nepriznavanjem Kristijana Šmita za visokog predstavnika od strane političkih partija iz Republike Srpske, ali i od strane stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN Rusije i Kine, piše Skener.info.

Kako saznaje Skener.info u odlično obaviještenim diplomatskim krugovima, kriza će biti riješena tako što će biti uvažen zahtjev srpske strane iz BiH, Rusije i Kine da se imenovanje Šmita potvrdi na jednoj od narednih sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Prema ovim izvorima, na samom činu glasanja Rusija i Kina će dati saglasnost (potvrdu) da ovaj njemački političar i diplomata naslijedi Valentina Incka (Inzko) na čelu Kancelarije visokog predstavnika u BiH. U cijelu priču i posredovanje u vezi sa razrješenjem krize bit će uključen i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel, čiju partiju CDU očekuju presudni izbori 26. septembra. Primjetno je i da zadnjih sedmica SAD o slučaju Šmit šute i da će, kako tvrde izvori spomenutog portala, dati prećutnu saglanost da Kristijan Šmit dobije i ovu vrstu verifikacije.Izvor:
Share.