in

Šmit sprovodi državni udar

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Kristijan Šmit svim svojim dosadašnjim reakcijama na institucionalno djelovanje Republike Srpske u zaštiti Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka BiH, dokazuje da on nije subjekt politike, nego najobičnije oružje, odnosno alat u tuđim rukama, za koje se neko nada da će poslužiti kako bi se dodatno produbila, a ne smirila kriza u BiH.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” pravnik i savjetnik predsjednika Srpske Ognjen Tadić, komentarišući najnovije prijetnje upućene na račun Milorada Dodika da se “pripremi za neugodne trenutke”.

– Njegov krajnji cilj je da stvori takvu atmosferu u BiH, zapaljivu, koja bi trebalo da dovede do zaključka da u BiH nema normalnog života bez kontrole koju vrše stranci – kaže Tadić.

Smatra i da je Šmitova poruka kako planira da dođe u Srpsku i pored zabrana i najava da bi mogao biti deportovan, i pozivanje na diplomatski imunitet, pravno neutemeljena, jer on zaboravlja da su institucije Republike Srpske, za razliku od njega, legalne i legitimne.

– Svi njegovi potezi nisu ništa drugo do kriminalni i destabilizirajući po BiH – poručio je Tadić.

Osvrćući se na Šmitov intervju koji je dao za njemački list “Frankfurter algemajne cajtung” u kom je pored svoje najave dolaska u Banjaluku i tvrdnji da je “zaštićen Bečkom diplomatskom konvencijom i da uživa imunitet”, govorio i o pitanju imovine, navodeći da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu državu, a jedna mogućnost bila bi prenos vlasništva na zajedničku državnu agenciju, Tadić kaže da kako vrijeme prolazi postaje sve jasnije da Šmitov pristup i onih koji stoje iza njega, kada je u pitanju problematika u vezi sa entitetskom imovinom, nije ništa drugo do pokušaj otvorene pljačke Republike Srpske, ali i FBiH.

– Taj pokušaj pljačke izvodi se kroz stvaranje uslova da se sva ta imovina, na kraju nekim strancima preda u vidu koncesija na vode, rudnike… Kome, vidjećemo uskoro. Oni koji ne žele žmiriti mogu naslutiti ko to koće da ovlada važnim resursima u BiH. Da zaključim, sve ovo predstavlja klasični oblik strane pljačke i dva entiteta i tri naroda i svih građana, a sve putem državnog udara u vidu protivdejtonske uzurpacije pozicije visokog predstavnika u BiH – upozorava Tadić.

Interesantno, Šmit je svoje planove o dolasku najavio samo nekoliko sati nakon što je Dodik potvrdio da je MUP dobio instrukcije šta da radi ukoliko on odluči da dođe u Republiku Srpsku, a što podrazumijeva njegovo hapšenje i deportaciju. On se na ovaj potez odlučio iako je predsjednik Dodik specijalnom izaslaniku njemačke vlade za zapadni Balkan Manuelu Zaracinu saopštio da mu prenese poruku da ne dolazi.

Razoran zemljotres u Maroku, najmanje 296 mrtvih

Sve ture na jednom računu, a za izdavanje stana na dan potrebno registrovati S. P.