in

Šmit odbio da govori u Federalnom parlamentu u Sarajevu, nema vremena

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Kristijan Šmit, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, zahvalio se danas zastupnicima u Federalnom parlamentu u Sarajevu na pozivu i informisao ih da se ne može obratiti na sutrašnjoj sednici zbog ranije preuzetih obaveza.

Danas je dnevni red sednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine proširen tačkom koja se tiče planiranih odluka visokog predstavnika u vezi sa izbornom reformom.

Klub poslanika SDA tražio je od predsedavajućeg doma Mirsada Zaimovića da uputi poziv Šmitu sa zahtevom da se na dvodnevnoj sednici, koja je u toku, obrati poslanicima i obrazloži informacije koje su se pojavile u javnosti poslednjih dana, a koje se tiču izmena Ustava FBiH i nametanja Izbornog zakona BiH.

Zaimović je to i uradio i poslao Šmitu poziv da prisustvuje sednici ili da se pismeno izjasni o svojim planovima. On je danas na sednici dao odgovor koji je stigao.

“Zvali su iz kabineta gospodina Šmita. Oni su dobili poziv, uredno ga primili. Uvažavajući značaj parlamenta, gospodin Šmit je itekako svestan značaja parlamenta u jednoj državi, i sam je bio parlamentarac, ali zbog okolnosti vezanih za ovaj slučaj i drugih obaveza koje je imao on neće moći doći sutra na sednicu parlamenta u terminu u kojem je pozvan. Dakle, ne može doći sutra. Izrazio je spremnost za saradnju u nekoj drugoj prilici. To je jedan diplomatski odgovor koji smo dobili. Naravno iz OHR-a prate razvoj situacije i ono što mi radimo. Dobili smo jedan pristojan i diplomatski odgovor”, rekao je Zaimović.

Javnost od visokog predstavnika još od prošle sedmice očekuje odgovore i bilo kakvo objašnjenje o nacrtu izmena izbornog zakona koje je pripremio. Ali, Šmit izbegava da izađe u javnost s preciznim informacijama i dopušta različite špekulacije, piše „Kliks“.

Pobuna s ulice prešla u Parlament FBiH

Preminuo glumac Branko Cvejić