Kristijan Šmit danas je u Briselu izjavio da se nada da će u BiH uskoro doći do dogovora o izmjenama Izbornog zakona.

Budući da ja nisam pregovarač, referišem se na neke od onih koji pregovaraju, koji su umjereni optimisti i mi trebamo uraditi sve da se taj optimizam pokaže realističnim – rekao je Šmit novinarima nakon završetka sastanka spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, prenosi Hina.

Šmit je na sastanku zatvorenom za javnost upoznao članove tog odbora sa stanjem u BiH. Prije njega parlamentarcima se obratio i šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler.

Kazao je da je na sastanku s članovima spoljnopolitičkog odbora bilo riječi o uticaju ruskog napada na Ukrajinu i o opasnosti od prelijevanje te krize na BiH i ostatak Zapadnog Balkana.

Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula je naglasio da se u raspravi iza zatvorenih vrata poručeno da su odnosi u Federaciji BiH, to jest između Bošnjaka i Hrvata, ključni za cijelu BiH. Ocijenio je da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD Milorad Dodik, koji je najavio prenos ovlaštenja s državne vlasti na vlast Republike Srpske, u posljednje vrijeme nešto ublažio svoju retoriku, ali da i dalje nisu svi uvjereni da je promijenio svoje mišljenje.

Komesar za proširenje Evropske unije Oliver Verhelji će se sutra, 15. marta, obratiti Spoljnopolitičkom odboru. Nakon toga, na otvorenoj sjednici s članovima Spoljnopolitičkog odbora razgovaraće članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić (DF), Šefik Džaferović (SDA) i Milorad Dodik te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik HDZ Dragan Čović.Izvor:
Share.