in

Šmit: Jedna od mogućnosti je prenijeti vlasništvo nad imovinom na zajedničku državnu agenciju

Foto: Screenshot/Youtube

Kristijan Šmit u intervjuu za njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung, čije smo dijelove jučer objavili, govorio je i o državnoj imovini i potencijalnim riješenjima.

Na pitanje novinara FAZ-a šta će se dogoditi ukoliko on donese zakon o državnoj imovini, a Milorad Dodik kako je najavio proglasi nezavisnost, Šmit je kazao da je čudna definicija prava koju predsjednik Republike Srpske koristi.

“Pravo je ono što meni koristi. Takav pristup neće uspjeti u Evropi. Pitanje državne imovine Bosne čeka na rješenje gotovo 30 godina, od kraja Jugoslavije. Moja odgovornost je unaprijediti tu podjelu. Pretpostavljam da Dodikova odlučnost u odbrani svakog kvadratnog metra državne imovine koji mu ne pripada također ima veze s visokim dugom koji je nagomilao u Republici Srpskoj. Radi se o pravičnoj podjeli državne imovine”, rekao je Šmit.

Dodao je da je potrebno donijeti zakon koji bi obuhvatio cijelu državu.

“Jedna mogućnost bila bi prijenos vlasništva na zajedničku agenciju, čiji bi prihodi bili pravično raspoređeni. Međutim, za to je potrebna volja za dijalogom. Svi ostali u Bosni su spremni na dijalog, samo gospodin Dodik nije”, kazao je Šmit.

Na konstataciju novinara da neki traže da se u Brčkom rasporedi EUFOR kako bi se pripremili za eskalaciju Šmit je kazao da je međunarodna zajednica pomno pratila situaciju u Brčkom i diskutovala o tim pitanjima.

“U ovom trenutku ne vidim da se trebamo pripremati za vojnu operaciju”, rekao je Šmit.

Podsjećamo, on je također kazao da ima zakazane sastanke u Republici Srpskoj uprkos najavama Dodika da će ga policija ovog entiteta uhapsiti.

“Da, u narednim danima i sedmicama imam zakazane sastanke tamo, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Držim se toga i gospodinu Dodiku bih preporučio da ne nastavi sa svojim egoističnim ludostima, jer jedini koga time stvarno stavlja u krizu je on sam. Međutim, Dodik se svojom retorikom doveo u nezgodan položaj: ako dođete u Banju Luku i ne budete uhapšeni, gubi ugled kod svojih pristalica, tvrdeći da uvijek čini ono što kaže. Tada će njegovi pristaše shvatiti da on zapravo ne čini uvijek ono što kaže i da ne čini dobro svojoj zemlji”, kazao je Šmit.

Na kraju kazao je da je ponašanje Dodika šamar Evropskoj uniji koja pokušava poboljšati vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Četrdesetak zaposlenih provelo noć u kancelarijama

“Orlovi” digli SRPSKU na noge (FOTO)