in

Šmit: Izetbegović je potpuno zastranio

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Dan nakon što je nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH koje bi trebale unaprijediti izborni proces, Šmit je govorio za Deutsche Welle o onome što se sada treba događati i šta će on uraditi ako se ne ispune očekivanja.

Deutsche Welle: Od početka rata u Ukrajini BiH je ponovo u fokusu, brojni promatrači govore o zabrinjavajućoj situaciju u zemlji. Nakon svega što se dešavalo u posljednje vrijeme, strahujete li za stabilnost u zemlji?

Šmit: Zabrinut sam. Zabrinjava me zapaljiva retorika. Sada je, moram to reći, Izetbegović (Bakir Izetbegović, predsjednik SDA- op. red.), potpuno zastranio, govoreći kako se mlade ljude može više ili manje naoružati i slične gluposti. To se mora ne samo jasno odbaciti, već i reći: ‘Oprez! BiH je dragocjena porcelanska kutija. Ne može se hodati okolo i pričati takve stvari.’ Spomenuli ste Ukrajinu. Mi ne znamo šta Rusi misle. Ja ne želim reći da će ovdje početi rat. Ne, tu brigu, vjerujem, mogu odbaciti. Ali tu je stvaranje nestabilnosti, i to me već pomalo brine, da se ovdje bavimo pogrešnim temama.

Zločin u Glini: Odveli su ih na prevaru da idu kao na dobrovoljni rad, nakon toga ih zvjerski ubili

Međunarodna zajednica: Izetbegovićeve izjave opasne i podsjećaju na rat iz devedesetih