in

Šmit: Istina je da Komšić predstavlja Hrvate, a da su ga birali Bošnjaci

Kristijan Šmit govorio je na konferenciji u Njemačkoj o izbornom sistemu u BiH te predloženim promjenama.

“Gospodin Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsjedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem kompliciran, pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem”, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom “Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine”, koji je u organizaciji Njemačko-atlantskog društva održan u mjestu Neustadt an der Aich.

On je rekao kako se hrvatski dio stanovništva, koji je, kako je istaknuo, dodatno smanjen iseljavanjem, osjeća nedovoljno predstavljenim u “komplikovanim državnim strukturama”.

Šmit, koji je početkom augusta došao u Bosnu i Hercegovinu (OHR), ukazao je i na potrebe promjene izbornog zakona.

“Hrvatima se mora dati mogućnost da se osjećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkotovanja izbora”, rekao je Šmit ukazujući na opšte izbore u oktobru sljedeće godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizirati izborno pravo tako da se država ne podijeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje”, rekao je Šmit.

Ovo je policajac koji je ostavio pušku da bi se prekrstio

Preduzete mere protiv dva pilota koja su odbila da prevezu Porfirija i Joanikija