in

Šmit: Imovina nije riješena u Dejtonu, političari da ne pričaju gluposti

Foto: OHR

Kristijan Šmit, visoki predstavnik BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, rekao je da nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu.

“Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština”, naveo je Šmit, a saopšteno je iz OHR-a.

Podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i da oni postoje samo na osnovu Dejtonskog ustava.

“Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem bilo kakve neodgovorne radnje u tom pogledu”, istakao je Šmit i naglasio da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati i da nikakve prepreke za slobodu kretanja unutar BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da konačno provedu Dejton u potpunosti i da o njemu ne pričaju izmišljene gluposti. Poštivanje ustavnog poretka u zemlji je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka BiH. Ustav BiH je sastavni dio GFAP-a i odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi”, poručio je Šmit.

Kako N1 nezvanično saznaje u narednim danima Šmit će donijeti amandmane na Ustav FBiH kako bi došlo do formiranja nove vlade FBiH.

Hoće li biti kažnjeni: Brutalno iživljavanje nad migrantima kod Malog Zvornika šokiralo javnost (UZNEMIRUJUĆI SNIMAK)

Parlament poziva sudije iz RS da napuste Ustavni sud BiH