in

Šmit: Dodiku neću oduzeti slobodu rada i kretanja

Foto: Sputnik / Lola Đorđević

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaje Republika Srpska, rekao je da je mjesecima ukazivao da je potrebno da se postigne dogovor u saglasnosti sa odlukama Ustavnog suda i Dejtonskog sporazuma u vezi sa državnom imovinom.

“Pošto je bio napravljen korak, bio sam u situaciji da sam morao da pokažem ne ‘crveni’ već ‘žuti karton’. Taj karton znači ostaješ u igri, ali moramo da razgovaramo o ponašanju i perspektivama”, objasnio je Šmit zašto je nedavno koristio bonska ovlaštenja.

Na novinarsko pitanje da li bi se sastao sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom odgovorio je “u svako doba”.

“Niko ne želi da uzme nešto od Republike Srpske, ili srpskog naroda u Srpskoj. Potreban je razuman pristup. Spreman sam da tome dam svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao neko ko ne nameće odluke, već sam jedino naredio da treba da ‘otvorimo igru, i da molim sve da dođu i igraju'”, rekao je on, a komentarišići da li namjerava da svrgne Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine da neko želi da ga hapsi.

“To je glupost. Mogu mu garantovati da nemam namjeru i neću preduzeti ništa čime bi mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo da se vratimo za pregovarački sto. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam utisak da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi”, zatražio je Šmit.

Šmit je, govoreći o razgovoru koji je danas imao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao da su razgovarali o brojnim stvarima, ali da ne želi da govori o detaljima.

“Moj utisak je da svi u Evropi treba da shvate da je Srbija veoma važna zemlja posebno u ovo doba. Kandidatura za članstvo Srbije u EU je veoma važna. Lično bih želeo da vidim Srbiju kao dio evropske zajednice”, rekao je Šmit i u intervjuu Tanjugu.

Upitan za ulogu Vučića i Srbije u stabilizaciji BiH, ukazao je da svakako ima uticaja, ali da o stvarima u BiH odlučuju njeni građani, to jest njihovi izabrani predstavnici.

“Kao predstavnik međunarodne zajednice ne želim da preuzimam odgovornost. Odluka je na izabranim političkim predstavnicima građana, ili onima koji će biti izabrani u oktobru”, poručio je Šmit.

On je naglasio da u BiH uticaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Unije što čini stvari komplikovanijim.

“Ne vidim da postoji opasnost od rata u BiH, ali vidim da je potrebno da se radi na smanjenju tenzija”, naglasio je on.

Radnik poginuo pri radovima na elektro mreži

Borenović protiv nametanja odluka mimo institucija