Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je da su bonska ovlaštenja alati koji mu stoje na raspolaganju.

Ja sam visoki predstavnik u BiH koji kontroliše provođenje Dejtonskog sporazuma – rekao je Kristijan Šmit u ekskluzivnom intervjuu BN TV.

On poručuje političarima da se drže činjenica prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.

– Visokog predstavnika bira Savjet za implementaciju mira u BiH tako da preporučujem da ne razgovaramo o postupcima nego o sadržaju – kazao je Šmit.

Dodao je da nije tu da bi se svidio političarima nego da zajedno uradimo nešto dobro za sve.

– Ja želim da zajedno uradimo nešto za sve ljude u BiH i svima preporučujem da u tome učestvuju, a oni koji blokiraju znači blokiraju sami sebe – kazao je Šmit.

Govoreći o krizi u BiH, koja je nastala nametanjem Inckovog zakona, Šmit kaže da dobro poznaje krize u BiH.

Kaže da razgovara sa ljudima i da je u političkom smislu važno da sagovornici budu i nosioci vlasti i to će biti.

– Mislim da treba zajednički raditi i zbog toga sam tu. Ja sada posmatram i nakon toga ću pokrenuti neke stvari – kazao je Šmit.

Na pitanje da li je bilo signala od predstavnika vlasti Republike Srpske da sa njim razgovaraju, on odgovara potvrdno.

– Neću vam reći ko me je kontaktirao. Čini mi se da u ovoj zemlji sve što bi trebalo da bude povjerljivo nekako dospije u javnost – kazao je Šmit.

On kaže da ima veliko poštovanje za sve izabrane ljude, ali isto tako očekuje, kako je rekao, poštovanje i za sebe.

– Interes Republike Srpske i Federacije BiH trebalo bi da bude isti. Njihov interes treba biti ekonomski razvoj, a da bi to postigli morate razgovarati – kazao je Šmit, navodeći da daje podršku “Otvorenom Balkanu”…

Kada je u pitanja uticaj Turske, Srbije i Hrvatske na BiH, on kaže da te zemlje igraju važnu ulogu i dodaje:

– Ali, ipak će stvari ostati pri tome da Evropska unija i međunarodna zajednica na osnovu Dejtonskog sporazuma igraju ulogu koja je važna i dio cijele ove priče – kazao je Šmit.

On kaže da je put BiH ipak od Dejtona ka Briselu.

Što se tiče bonskih ovlaštenja, on je rekao da je to “alat visokog predstavnika u BiH, koji mu stoji na raspolaganju”.

Takođe, je rekao da je za BiH važna vladavina prava i da tome treba posvetiti pažnju.

Govoreći o uticaju zemlje odakle dolazi, Šmit kaže da će se angažovati da Njemačka pomogne razvoju, ne samo BiH, nego i regionu, bez obzira ko će biti novi kancelar umjesto Angele Merkel, jer poznaje, kako naglašava, sve kandidate za tu funkciju.

Dodajmo da Republika Srpska, Rusija i Kina ne priznaju imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH kao legitimno, jer nije izglasano u Ujedinjenim narodima.Izvor:
Share.