Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit gostovao je za vikend na BBC radiju, gdje je odgovarao na pitanja voditelja o trenutnoj situaciji u BiH, kao i ko je odgovoran za njeno stvaranje.

Šmit je još jednom imenovao člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika kao glavnog krivca za trenutno stanje u BiH, rekavši da međunarodna zajednica neće blagonaklono gledati na njegove poteze koji vode destabilizaciji države BiH.

“Najavio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik da će se razgovorati o ‘mirnom razlazu u zemlji’, kako je najavljivao, da će raspustiti OSBiH i vratiti Vojsku Republike Srpske. Mislim da je ovo vrijeme da jasno stavimo do znanja da se međunarodna zajednica nikako ne vezuje, da se vratimo u situacije iz kojih smo izašli 90-ih. Nema mirnog raspuštanja”, kategoričan je Šmit.

Na pitanje novinara BBC-a o korištenju posebnih (bonskih) ovlaštenja, koje su mu, kao i visokim predstavnicima prije njega, na raspolaganju, Šmit je dao jasan odgovor.

“Ovlasti su u ladici, kao i svaki dobar ugovor. Ukoliko dođu ‘izazovi’, one su vjerovatno dio rješenja”, poručio je Šmit.

Osim Šmita, za vikend su na BBC radiju gostovali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kao i baronesa Arminka Helić, članica britanskog Doma lordova.Izvor:
Share.