in

Skandal u Predsjedništvu BiH: Komšić i Džaferović se sastali sa ratnim generalima

Dva člana Predjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović sastali su se danas sa predstavnicima Udruženja generala BiH, koji su tom prilikom naveli da se u punom kapacitetu stavljaju na raspolaganje institucijama BiH, odnosno Predsjedništvu.

“Istaknuto je da odgovor na sigurnosnu prijetnju po Državu Bosnu i Hercegovinu, u prvoj fazi, mora biti institucionalne prirode uz stavljanje naglaska na obaveze institucija međunarodne zajednice po Dejtonskom sporazumu, prilikom čijeg potpisa je bosansko hercegovačka delegacija pristala na ustupke sve iz razloga očuvanja Države i zaustavljanja ratnih stradanja”, saopšteno je nakon sastanka.

Ovo udruženje je, kako sami za sebe kažu, dobrovoljno, nestranačko, nevladino, neprofitabilno, pa tako ostaje pitanje po kojoj osnovi članovi ovog udruženja se mogu staviti na raspolaganje bilo kojoj instituciji. Članovi ovog udruženja su penzionisani generali tzv. Armije BiH, a jedan od njih je i Sakib Mahmuljin, kojem se u obnovljenom postupku sudi pred Sudom BiH.

Osim njega, član udruženja je i Ramiz Dreković, kojem se takođe sudi za zločine nad srpskim civilima u Kalinoviku, kao i Atif Dudaković, kojem se sudilo za zločine protiv čovječnosti.

U Bijeljini devet novozaraženih, u Srpskoj 33, preminulo 16 osoba

Njemačka pozvala EU da uvede sankcije Dodiku