Prošle sedmice provaljeno je u kancelariju u sjedištu Granične policije BiH, gdje se nalaze deponovani dosjei kandidata koji su aplicirali na konkurs za prijem kadeta GP BiH, saznaje Klix.ba.

O slučaju je obaviješten tužilac, a za sada nije poznato ko je provalio u kancelariju te da li je otuđena dokumentacija.
Prema važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, najodgovornija službena osoba u Glavnoj kancelariji GP BiH je pomoćnik direktora, u ovom slučaju Dragan Kulić.

Nakon kompromitovanog konkursa za prijem 150 kadeta u Graničnu policiju BiH, što je već predmet Tužilaštva BiH, nevjerovatno zvuči činjenica da je moguće provaliti u kancelariju u sjedištu državne policijske agencije.

Osumnjičeni u vezi s prijemom kadeta u GP BiH se terete za zloupotrebu položaja, primanje poklona i drugih oblika koristi, primanje ngrade radi trgovine utjecajem. Kako saznajemo, oni su za prijem kadeta uzimali 10, 15 i 20 hiljada KM, u zavisnosti od nacionalnosti kadeta.

Ovim povodom, u svojstvu svjedoka su ispitani brojni službenici, među njima i direktor Granične policije BiH Zoran Galić, njegov zamjenik Fahrudin Halać i pomoćnik za organizaciju i operacije Dragan Kulić.Izvor:
Share.