in

SIPA uhapsila šest pripadnika tzv. Armije RBiH zbog ratnog zločina i ubistva 56 Srba

Foto: SIPA BiH

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su danas na području Sarajeva i Goražda šest osoba zbog sumnje da su počinili ratni zločin.

“Šest uhapšenih na području Sarajeva i Goražda pod istragom su zbog ratnog zločina počinjenog u selu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine, kada je ubijeno 56 žrtava srpske nacionalnosti, pretežno civila, među kojima je bilo i žena i djece”, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Osumnjičeni se terete da su kao komandanti i pripadnici Višegradske brigade tzv. Armije RBiH učestvovali u napadu na selo i počinjenju zločina nad stanovništvom.

“Tokom napada izvršeno je paljenje i uništavanje kuća i imovine. Žrtve su nakon zločina pronađene i identifikovane”, navode iz Tužilaštva BiH.

Dodaju da je u predmetu izvršena opsežna istraga Tužilaštva sa više partnerskih policijskih agencija i institucija, kao i prikupljanje velikog broja dokaza o počinjenom zločinu i izvršiocima.

“Nakon kriminalističke obrade, osumnjičeni će biti dovedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti oduku o daljim aktivnostima u predmetu”, navode iz Tužilaštva BiH.

Potvrde ili knjižice na polugodištu, zbunjeni i roditelji i nastavnici u Srpskoj

Dodik: Dobro što je okončana “klackalica” oko delegata, ide smjena članova CIK-a