Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH danas su na području Trebinja, Foče, Brčko distrikta i Mostara izvršili pretres na sedam lokacija i uhapsili četiri osobe zbog sumnje da su počinila više različitih krivičnih djela.

Osobe uhapšene u operativnoj akciji osumnjičena su za krivična djela organizovani kriminal, neovlašteni promet drogama, neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene i pranje novca, pripremanje krivičnog djela u vezi sa krivičnim djelom ubistvo, te falsifikovanje dokumenata.

Aktivnosti realizuju u okviru predmeta otvorenih u Tužilaštvu BiH nakon dešifrovanja kriptovanih aplikacija koje su pripadnici organizovanih kriminalnih grupa u regionu koristili kao sredstvo komunikacije, saopšteno je iz Sipe.

Tokom pretresa stambenih objekata, lica i pokretnih stvari otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku – mobilni telefoni sa pripadajućim SIM karticama, laptopi, računari i određena dokumentacija.

Akcija je realizovana prema naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, a u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH, Ministarstvom unutrašnjih poslova (MUP)Republike Srpske, Policijom Brčko distrikta i MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona, navedeno je u saopštenju.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.Izvor:
Share.