in

Sindikat BiH: Dnevnice za službeni put ne pokriju niti jedan obrok

Savez sindikata policijskih organa u BiH, Uprave za indirektno oporezivanje i Sindikat državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH uputili su Savjetu ministara BiH zahtjeve kojima se traži da se dnevnica za službena putovanja poveća sa 25 na 60 KM, jer se tim novcem trenutno ne može pokriti ni osnovni obrok.

Pored toga, tri reprezentativna sindikata traže od predsjedavajuće Borjane Krišto i ministara da se poveća osnovica za obračun plate za 2024. godinu sa sadašnjih 600 KM na 650 maraka, te da se što prije krene sa donošenjem kolektivnog ugovora za zaposlene u ovim institucijama, napominjući da je BiH jedina u svijetu koja nema taj sporazum.

Ana Mrnjavac, predsjednik Sindikata Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kaže za “Nezavisne novine” da očekuje brzu reakciju sa institucionalne strane.

Kada su u pitanju dnevnice za službena putovanja, Mrnjavac naglašava da je trenutna dnevnica od 25 maraka ispod svakog nivoa zaposlenih.

“Tražimo donošenje odluke o visini dnevnice za službena putovanja u institucijama BiH i odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava uposlenih na naknadu na službeno putovanje iz prostog razloga jer je dnevnica od 25 KM na snazi još od 2012. godine i nikada nije korigovana. Bez obzira na inflaciju i na realne troškove koje svaki službenik na putovanju ima, ta dnevnica je toliko minimizirana da ona za vrijeme trajanja samog službenog putovanja ne može pokriti ni one osnovne troškove, čak niti jedan obrok, pogotovo ako uzmemo u obzir da se prilikom isplate tih 25 KM službeniku odbija i topli obrok za taj dan, kao i troškovi putovanja za dolazak na posao i sa posla. Ta dnevnica realno ne iznosi ni deset maraka”, kaže Mrnjavac.

Ona podsjeća da je ranije dnevnica iznosila 50 KM, te da je zahtjev da to ubuduće iznosi 60 KM realan iznos, kada se u obzir uzmu inflacija i troškovi.

“To ne bi bilo nikakvo povećanje, već vraćanje na stari iznos”, ističe Mrnjavac.

Pred Savjet ministara je stigao i zahtjev za usvajanje odluke o visini osnovice za obračun plate za 2024. godinu u iznosu od 650 KM, a ta odluka, prema riječima predstavnika sindikata, mora biti donesena jer je prema odredbama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH njeno usvajanje trebalo da bude završeno najkasnije do 30. juna 2023. godine.

“I za taj zahtjev imamo iste razloge kao i za dnevnicu, dakle inflacija. Dali smo prijedlog da to ide sa 600 na 650 KM. Ovo ništa nije nerealno, naprotiv”, naglasila je Mrnjavac.

Ipak, kao ključnu urgenciju koju su uputili pred Savjet ministara BiH sindikalci izdvajaju otvaranje postupka kolektivnog pregovaranja, koji bi, tvrde, riješio sve probleme za zaposlene, uključujući i pomenute dnevnice i platnu osnovicu.

“Ovo je jedina država u svijetu koja nema nijedan kolektivni ugovor sa državnim institucijama na nivou države BiH. Kada bismo imali to, ne bismo više morali pojedinačno djelovati, regulisalo bi se sve po automatizmu”, poručuje Mrnjavac.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH Radenko Mirković podsjeća da je i Borjana Krišto u svom ekspozeu kazala da je potpisivanje kolektivnog ugovora neophodno.

On za “Nezavisne novine” kaže da su sindikati odmah nakon toga formirali komisiju, izradili kolektivni ugovor i predali ga nadležnima, kao i pregovarački tim.

“Nadam se da će u roku od mjesec ili dva poslodavac formirati podpregovarački tim, kako bi se krenulo u pregovore o ugovoru i nadam se da po nekom svom iskustvu sve bude gotovo do 1. maja”, navodi Mirković.

Prvi čovjek Sindikata policijskih organa u BiH Dragan Krvavac naglašava da je kolektivni ugovor najbitnija stvar u pregovorima radnika i poslodavaca.

Na pitanje da li očekuje da će Savjet ministara BiH reagovati i izaći u susret sindikatima, Krvavac kaže da su nadležni dosad radili isključivo po istom principu, a to je da dođu na sastanak kada budu pozvani, ali da sve ostane na tome.

“Misle da su bogomdani tu, da rade šta hoće”, rekao je Krvavac.

Srbija pozdravila heroje: Na balkonu košarkaši i basketaši, Đoković zaplakao

Bijeljinska Bolnica o smrti dječaka: Bilo proceduralnih grešaka, pokrenut disciplinski postupak protiv dvoje doktora