in

Šehić: Srpska ne može sama da organizuje izbore

Foto: Klix

Republika Srpska će na izborima dobiti demokratsku vlast, a postoji i varijanta da sama organizuje izbore.

Izjavio je ovo srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, što je odmah izazvalo lavinu komentara u FBiH o tome da li lider SNSD zaista misli ozbiljno ili je riječ o još jednoj političkoj provokaciji, te da li je uopšte moguće da Srpska sama organizuje izbore.

Nekadašnji član CIK BiH, Vehid Šehić, iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, izjavu smatra neozbiljnom, ističući da Srpska ne može sama da organizuje izbore jer joj tako nešto ne dozvoljava zakon, a ni Ustav.

– Jedina institucija koja može provoditi izbore u BiH je Centralna izborna komisija. Izborni zakon je jasan, a on kaže da je CIK odgovorna za zakonito provođenje izbornog procesa. Dakle, nijedna druga institucija ne može provoditi izbore u BiH, jer u tome nema podršku ni zakona, niti Ustava – tvrdi Šehić.

On smatra da će, bez obzira na trenutne oprečne izjave političara o tome kako izbora neće biti u oktobru, oni ipak biti održani. Šehić ističe da se izbori moraju sprovesti i da to što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH ne smije biti prepreka za njihovo održavanje.

– Slična situacija je bila i 2018. godine, jer nisu bile provedene odluke Evropskog suda za ljudska prava, niti odluka u Parlamentarnoj skupštini BiH po pitanju odluka Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića. Uprkos tome, izbori su se te godine održali. Tako će biti i ove godine – tvrdi Šehić.

Propalo više od 620.500 vakcina

Oko 260 ukrajinskih marinaca se predalo u Marijupolju