Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u Banjaluci je istakao da Bosna i Hercegovina treba težiti smanjenju prisustva međunarodne zajednice, budući da je aktuelni obim prisustva nekompatibilan sa članstvom u Evropskoj uniji.

“Vidjeli smo prijedlog kandidature koju je iskazala Njemačka, što je pozitivan signal. Pozdravljamo indikaciju jednog snažog angažmana Njemačke, kao najsnažnije zemlje Evropske unije. Srenjoročno i dugoročno – ovakav obim prisustva međunarodne zajednice u BiH je nekompatibilan sa članstvom u EU. U nekim smo fazama gdje treba težiti postepenom smanjenju ovakvog prisustva”, izjavio je Sattler.

On je rekao da se u proteklim godinama vidi sve snažnija podrška građana u procesu EU integracija, te da je sada stopa podrške 80 posto.

“Postotak je manji u Republici Srpskoj, ali je mnogo bolje u odnosu na region. Statistike su pokazatelj da je EU vaš najlojalniji partner, a to se pokazalo i u pandemiji”, rekao je Sattler.

Također, Sattler je u Banjaluci istakao da je 2020. godina pokazala da su iskoraci mogući, te da su neka pitanja riješena, poput izbora u Mostaru. Ova godina, 2021. prema njegovom mišljenju je godina prilika.

“Primjećujemo značajniji fokus na BiH sa nivoa EU i preko Atlantika. Treba iskoristiti prilike koje donosi neizborna godina. Tu je 14 prioriteta Evropske komisije koji podcrtavaju šta sve treba uraditi, koje reforme provesti. Ima teških pitanja – ali sa svoje strane očekujemo snažniji angažman stranaka i izabranih dužnosnika”, zaključio je Sattler u obraćanju.

Sattler je prisustvovao 11. sastanku Parlamentarnog foruma za evropske integracije BiH, koji se održava u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska kojem je danas domaćin Odbor za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine RS-a.

Pored Sattlera, sastanku su prisustvali predstavnici Direkcije za evropske integracije BiH, članovi odbora i komisija za evropske integracije Narodne skupštine RS-a, Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničkog i Doma naroda parlamenta FBiH, Parlamenta Brčko Distrikta i predstavnici kantonalnih skupština.Izvor:
Share.