in

Sattler: Dodik možda pokušava pritjerati Bošnjake za pregovarački sto

Šef Delegacije Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Johann Sattler rekao je da ne isključuje mjere EU s obzirom na sve veći rast tenzija u Bosni i Hercegovini, izazvanih postupcima političara iz RS-a u NSRS-u.

Kako je u razgovoru za austrijski “Kronen Zeitung” rekao Sattler, finansijske subvencije su način da se jasno pokaže da je to protivno pravilima.

“Postoje različiti načini da se reaguje”, dodao je Sattler, precizirajući da je, uprkos upozorenjima međunarodne zajednice, NSRS odlučila da državi povuče nadležnosti u oblastima oporezivanja, pravosuđa, sigurnosti i odbrane.

“To je vodio Milorad Dodik, šef Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNDS). Najavio je da će u roku od šest mjeseci pokrenuti zakone”, kazao je Sattler.

“Imamo de facto blokadu najviših i najvažnijih institucija. Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta, pa i Vijeća ministara”, rekao je Sattler pojašnjavajući da se ova situacija nastavlja i dodatno usložnjava.

Potom je šef delegacije EU rekao da se sva ova dešavanja možda mogu posmatrati i u jednom drugom kontekstu.

“Ovo i dalje traje. Međutim, može se posmatrati i kao pokušaj Dodika da ‘pritjera drugu stranu, Bošnjake, za pregovarački sto'”, rekao je Sattler.

U prostorijama kasarne Kozara pronađeno beživotno tijelo

Komšić: Bolje da stranci zaustave Dodika, nego mi