Počinjem ovih dana konsultacije sa advokatima i podnosim krivičnu prijavu protiv slovenačkog režisera Mirana Zupaniča zbog gnusnih laži i izmišljotina koje je upakovao u filmu pod nazivom “Sarajevo safari”, potvrdio je za “Glas” gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Riječ je, naime, o filmu čija je najava podigla veliku buru u javnosti jer je fokus stavljen na bogate strane “snajper turiste” koji su plaćali, prema navodima autora, da tokom posljednjeg rata u BiH sa položaja Vojske Srpske pucaju po civilima u Sarajevu, a prikazan je proteklog vikenda u okviru jednog sarajevskog festivala.

– Kolege su gledale film koji je, sad je i potvrđeno nakon prikazivanja, pun laži, bez činjenica. Idemo u pripremu krivične prijave protiv Zupaniča. Riječ je o potpuno ostrašćenom čovjeku. Tražićemo da budu razotkriveni svjedoci kojima su lica bila zaštićena – istakao je Ćosić koji je ranije najavio da će konačnu odluku o prijavi donijeti nakon što film bude prikazan.

Brojni predstavnici javnog života Republike Srpske su, od kada su izašli na vidjelo pojedini detalji iz Zupaničevog filma, podvukli da je riječ o najvećoj izmišljotini sa samo jednim ciljem – da se ponovo skrene pažnja na Sarajevo plasiranjem teme koja će šokirati javnost te da je išta od toga tačno, da bi se do sada pojavilo u sudskim predmetima pred domaćim i stranim sudovima.

Beograd je, kako navodi Zupanič, koji je i scenarista filma, bio početna stanica za “avanturiste” koji su kretali u safari lov na ljude, a žrtve su bili civili. Tvrdi i da su, prema nekim svjedočenjima, u organizovanju “safarija” učestvovali i pojedinci iz redova Vojske Srpske i Vojske Jugoslavije, ali na mnoga pitanja, ipak, nije imao odgovor, već samo pretpostavke.

U jednom od prvih intervjua u kojem je pričao o film, istakao je da ne zna koliko je ljudi učestvovalo u toj, kako kaže, “igri ubijanja” ni ko je u tome učestvovao, dodavši da im nije bila namjera identifikacija konkretnih ljudi, jer im, kako je rekao, s obzirom na delikatnost teme te informacije nisu ni bile dostupne.

Advokat Miodrag Stojanović, koji je branio optužene za ratne zločine pred Sudom BiH i Haškim tribunalom, među kojima i generala Vojske RS Ratka Mladića, za “Glas” je ranije istakao da nikad, a predmet Sarajeva je bio obuhvaćen optužnicom protiv Mladića, nije naišao ni na pomen tako nečega, a imao je uvid u sve detalje tužilaštva u Hagu.

Borci

Na najavu filma su reagovali i predstavnici Boračke organizacije RS. Predsjednik organizacije Radan Ostojić kaže da Zupanič izmišljenom temom i akterima ima za cilj satanizaciju srpskog naroda, a naglašava da je jedina istina da su tokom rata u taj grad lovci dolazili iz islamskih zemalja da love Srbe radi džihada, a na safari – vojnici NATO-a.

Share.