Budžet Republike Srpske biće, predstojećim rebalansom, veći za oko 300 miliona KM, a taj novac će biti usmjeren ka građanima. Planiramo i dodatna izdvajanja za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica.

Rekla je to “Glasu Srpske” ministarka finansija RS Zora Vidović te dodala da još rade na rebalansu budžeta koji bi trebalo da bude usvojen u junu.

– Od početka godine imamo povećanje poreza. Prihodi od indirektnih poreza koji su pripali RS povećani su za 22 odsto za četiri mjeseca ove godine u odnosu na lani i iznose 543,5 miliona KM. Javni prihodi koje ubire Poreska uprava veći su za 14 odsto i iznose 911,5 miliona KM. Razlozi za ovakve rezultate su u boljoj naplati, ali i inflaciji, koja je za sada još ispod 10 odsto, ali je teško predvidjeti njene dalje tokove, s obzirom na kretanja na svjetskim berzama i tržištima, zbog čega smo pripremili novi set mjera, drugi u ovoj godini – navela je Vidovićeva.

U okviru mjera koje su planirali Vidovićeva navodi da će morati raditi na korekciji plata, penzija, boračkog dodatka i socijalnih davanja.

– U ovim trenucima najvažnije je podržati najugroženije. Ukupno će nam za sva ova povećanja do kraja godine trebati 159 miliona KM, a dodatno ćemo ojačati privredu, poljoprivredu i investicije. Očekujemo da će budžetski okvir biti povećan za oko 300 miliona KM i taj novac biće usmjeren prema građanima – kazala je Vidovićeva.

Pojasnila je da su u rebalansu planirana povećanja plata budžetskih korisnika i boračkih davanja za po deset odsto te da je već ukalkulisan rast penzija za isto toliko.

– Dodatnih 50 miliona smo planirali da izdvojimo za socijalna davanja. Sav ovaj novac u budžetu je od onog što privreda isplati, a privrednici su u veoma teškoj situaciji. Zbog toga ćemo i njih podržati. Planirali smo dodatna izdvajanja za privredu i poljoprivredu u iznosu od 40 miliona KM – dodala je Vidovićeva.

Vlada RS je već u okviru interventnih nabavki kupila određene vrste robe, a nastavlja da prati kretanje cijena na međunarodnom tržištu.

– Blagovremeno ćemo reagovati u okviru raspoloživih resursa. Zbog toga ćemo planirati i novac za nabavku prehrambenih proizvoda i naftnih derivata, ali i subvencije za nabavku osnovnih životnih namirnica – naglasila je Vidovićeva.

Navela je da je jedna od mogućnosti ograničavanje cijena ili njihovo zamrzavanje.

– Trenutno je u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena na snazi određivanje marži na naftu i naftne derivate i ograničenje marži na osnovne životne namirnice koje se određuju u odnosu na nabavnu cijenu – zaključila je Vidovićeva.

Isplate

Zora Vidović kazala je da su uprkos svim dešavanjima uspjeli sve budžetske obaveze redovno isplaćivati, ali i povećati određena davanja.

– Ove godine smo imali izmjenu i povećanje plata i penzija, koje ćemo dodatno korigovati – poručila je Vidovićeva.Izvor:
Share.