Najnovija apelacija delegata SDA u Vijeću naroda Republike Srpske kojom od Ustavnog suda BiH traže da neustavnim proglasi Zakon o šumama Republike Srpske još je jedan u nizu upornih udara na Republiku Srpsku i njenu imovinu.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović ovim riječima ocjenjuje apelaciju sedmorice delegata SDA u Vijeću naroda RS koji traže da se Zakon o šumama RS stavi van snage.

– To je udar i na same temelje dejtonske BiH, s kojom se oni nikad nisu saživjeli, jer je njihova vizija BiH ona u kojoj jedan dominira nad drugima. Ovom apelacijom ne osporava se samo konkretan zakon, već i sam Ustav BiH, u kojem ne postoji nijedna odredba koja bi BiH priznavala pravo vlasništva i gazdovanja šumom i šumskim zemljištem – kaže Cvijanovićeva za “Glas Srpske”.

Ona ističe da je jasno da oni to rade računajući na svesrdnu podršku Ustavnog suda BiH, stranih sudija, OHR-a i značajnog dijela međunarodnog faktora s namjerom razvlašćivanja Republike Srpske i pravljenja unitarne države.

– Sve je to već odavno postalo degutantno, a šanse za normalan suživot srozalo na najniži nivo. Ovo je i ponovljeni obrazac zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa i samog Vijeća naroda Republike Srpske od strane bošnjačkih delegata, jer se i jedno i drugo koristi za ostvarenje političkih ciljeva, zbog čega se postavlja pitanje i svrhe samog postojanja ove nametnute institucije – kategorična je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, podnošenjem ove apelacije SDA još jednom dokazuje da je svjetski šampion u produkovanju političkih kriza i da ih u tome ne može zaustaviti ni trenutna epidemiološka situacija, ni činjenica da ljudi svakodnevno umiru od opake bolesti, ali ni to što je FBiH na evropskom i svjetskom začelju po broju nabavljenih vakcina protiv virusa korona.

– Ovo sigurno nije ni prvi, ni posljednji atak na Srpsku iz političkog Sarajeva, ali neće izostati ni odgovor institucija Srpske u nastojanju da se ne dozvoli razvlašćivanje i oduzimanje njenih Ustavom zagarantovanih nadležnosti – zaključuje predsjednica Srpske.Podsjećamo, “Glas Srpske” juče je objavio navode iz apelacije koju su Ustavnom sudu BiH podnijela sedmorica bošnjačkih delegata SDA u Vijeću naroda RS kojom traže, ne samo da se Zakon o šumama Republike Srpske proglasi neustavnim, već i da Ustavni sud BiH donese privremenu mjeru i zabrani primjenu zakona do donošenja konačne sudske odluke. Ono što je najšokantnije u apelaciji je što oni osporavaju pravo Republici Srpskoj da svojim zakonodavstvom reguliše oblast gazdovanja i upravljanja šumama i šumskim zemljištem, pri čemu tvrde da se to pitanje treba regulisati u skladu sa Uredbom sa zakonskom snagom o šumama iz 1993. godine koju je donijelo Predsjedništvo Republike BiH sa Alijom Izetbegovićem na čelu.

Buk bijela

Ustavni sud BiH u februaru prošle godine usvojio je apelaciju sedam bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske i proglasio neustavnim nekoliko odredbi Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS. Pored toga, pred ovim sudom se trenutno nalazi još nekoliko apelacija koje su podnijeli pomenuti bošnjački delegati ili bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kojima se, između ostalog, osporava i nadležnost Srpske da zajedno sa Srbijom gradi hidroelektranu “Buk Bijela” na rijeci Drini.

Share.