Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas na Mrakovici na obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari da se ne stvara srpski svijet da bi nekom prijetio, već da se ne bi ponovila Kozara.

Vulin je rekao da Srbi znaju da tamo gdje nemaju svoju državu, svog policajca, profesora, učitelja, ljekara nema pravde za srpski narod, te da će im samo ono što sami stvore sačuvati život i trajanje.

“Ćutali smo o Kozari i Jasenovcu, a onda su došle oluje. Da ne bi bilo oluja i da se ne bi ponavljale beskrajne slike prognanika, moramo stvoriti srpski svet i od Srba napraviti jedinstven politički narod kao što je i svaki drugi pod kapom nebeskom”, naglasio je Vulin.

On je rekao su Srbi ovdje na Kozari i danas sami, nema nikoga ko se ne odaziva na srpsko ime i prezime, nema stranaca, visokih predstavnika da podijele i bol Srba, kao što ni juče nikog od njih nije bilo u Bratuncu.

“Jel 30.000 umorenih Srba malo za jedno oprosti, za jednu suzu, da neko bude u prvom redu, a da nije iz srpskog naroda”, upitao je Vulin.

On je zatražio odgovor i na pitanje koliko Srba treba da bude pobijeno i poklano da bi neko došao i zatražio oprost.

“Još ne znamo taj broj, niko da nam kaže, koliko god da nas je pobijeno i poklano niko da dođe da spusti svet i zatraži oprost”, rekao je Vulin.

Da je pravde i istine, kaže Vulin, danas bi o Kozari govorili kao strašnom velikom nečovčjenom stradanju, kao nečemu što se desilo jednom i nikad više, ali Kozara se desila i prije i poslije i nema generacije Srba koji nije doživjela Kozaru.

“Za sve na svetu malj je alatka, a kad Srbinu to kažeš on pomisli na ustaše u Jasenovcu i zvuk beloglavih svetih dečijih glavica koje su ustaški krvoloci maljevima razbijali”, rekao je Vulin.

On je podsjetio da su nekad Srbe na ovim plninama nabadali na kočeve zato što su hrišćani, nekad zato što su bili vjere onoga koji je pucao na Franca Ferdinanda, što su bili jedini antifašisti u Evropi, što nisu odgovarali i nije trebalo da se rode tu gdje su rodili, ali uvek su ih ubijali zato što su Srbi.

“Svet se promenio, ali se zlo nije promenilo, i potreba velikih da nama malima govore šta da radimo, kako da činimo i koju stranu da izaberemo. Srbi nikad ne biraju pogrešnu stranu, gledajte šta misle i osećaju i znaćete gdje je pravda i istina”, poručio je Vulin.

On je naglasio da su vrednosti Srba vrijednosti zbog kojih ljudska bića mogu da se nazovu ljudima.

“Srbija koju toliko volimo, nije Srbija koja će zaboraviti gdje su Srbi gdje god da žive, već Srbija koja čuva, pazi i brine, koja nikome ne preti i koja će učiniti sve za mir, a za slobodu baš sve”, rekao je Vulin.

On je ukazao da je na zidovima spomenika na Kozari 9.000 imena palih boraca, te da fali bar još 30.000 pobijenih poklanih, djece, žena i staraca koji su svojom krvlju iskupili čovječanostvo.

Bitka na Kozari počela je 10. juna 1942. godine i trajala je 27 dana, do proboja na jugozapadnom dijelu planine, 15 kilometara istočno od sela Međuvođe.

Simbol je stradanja i otpora srpskog naroda u borbi protiv nacista i ustaša, u kojoj je ubijeno 40.000 civila, a 68.000 je zarobljeno i odvedeno u logore, među kojima više od 23.000 djece.

Share.