Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Porfirijem povodom 80 godina od osnivanja sistema koncentracionih i logora smrti u Јasenovcu.

Sastanku u prostorijama Patrijaršije SPC prisustvovao je i istoričar Dejan Ristić.

“Razgovarali kao da osnažimo kulturu pamćenja, kako da učinimo sve da ne budu zaboravljene žrtve, šta može da učini država da pomogne Crkvi. Konačno smo postigli dogovor da u Donjoj Gradini podignemo memorijalni centar. Da sjećanje na srpsko ime i prezime ne bude zatrto. Razgovarali smo o situaciju u jasenovačkom kompleksu”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare poslije sastanka.

On je naveo da je bilo razgovora kako svjetskoj javnosti ukažemo to kroz šta je srpski narod prolazio 80 godina unazad.

“Zadovoljan sam što možemo da učestvujemo u nečemu što je od velikog značaja i ponosan sam što srpski narod pamti i nikada neće zaboraviti zločine u Јasenovcu. Srbija to može da učini, ne stidi se svojih žrtava, to su naši junaci i učinićemo sve da njihovo junačko delo nikada ne bude zaboravljeno”, dodao je Vučić.

Logor Јasenovac bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Јugoslavije za vreme Drugog svjetskog rata. Formirala ga je Nezavisna Država Hrvatska u avgustu 1941. godine,

Logor su uništile ustaše u aprilu 1945. godine da bi sakrili tragove počinjenih zločina. Državna administracija Hrvatske nazvala je mjesto mučenja i ubijanja Srba, Јevreja i Rima “radnim logorom Јasenovac”.

Tačan broj žrtava u sistemima logora Јasenovac nije nikada utvrđen.Izvor:
Share.