Mitropolit dabrobosanski Hrizostom izjavio je da crkva ima u planu da gradi dve crkve, jednu u Bratuncu u spomen svim žrtvama srpskog naroda Podrinja, kao i u Konjević Polju, nakon što se utvrdi adekvatna lokacija. Građenje novih crkvi Hrizostom je nazvao novim početkom, te da će one istovremeno služiti potrebama vernika ovih područja.

Mitropolit je u video-snimku podeljenom na Fejsbuku pojasnio detalje vezane za rušenje crkve u Konjević Polju.

On je naveo da se prilikom izmeštanja crkve odstupilo od prvobitnog dogovora te da je radove obavila firma iz Brčkog umesto prvenstveno najavljene firme iz Foče.

“Mi smo u dva, tri navrata rekli da je u pitanju međunarodni sud koji je presudio tako da se crkva ukloni – s tim da se ukloni na način da to pristoji crkvi, da se sav materijal sačuva, kako bi se sa njim izgradila nova u spomen svih žrtava srednjeg Podrinja upravo u Bratuncu”, kazao je mitropolit.
Otkrio je i da se “odstupilo od prvobitnog dogovora”.

“To je rezultiralo onakvim načinom rušenja crkve koji nije ni po dogovoru, a ni po onome kako smo bili u poslednjem momentu obavešteni”, naveo je.

Kako je kazao, firma iz Foče bila je zadužena da ukloni crkvu i da je prenese u Bratunac, međutim, desilo se da je druga firma iz Brčkog bila izvođač radova te je nakon rušenja crkve materijal prebačen na lokalitet u Bratuncu.

„Jeste da je ovo težak i vrlo emotivan momenat za svakog Srbina, ali mi smo jedan veliki narod koji mora razmišljati i racionalno i razumno, a ne samo emocijama“, kazao je mitropolit.

Share.