Vlada Republike Srpske saopštila je da je odluka američke Vlade o uvođenju sankcija Alenu Šeraniču, ministru zdravlja i socijalne zaštite i nedavne slićne odluke kojima su obuhvaćeni još neki zvaničnici Srpske ima političku pozadinu i predstavlja otvoreno svrstavanje američke administracije na stranu bošnjačkih političkih elita.

U saopštenju se navodi da te elite nasuprot svojim obrazloženjima, otvoreno i neskriveno rade na potkopavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U saopštenju Vlade Republike Srpske koje prenosi agencija Srna navodi se da Šeranić nijednom svojom odlukom, uključujući i predloženi zakon o uspostavljanju agencije za lijekove Republike Srpske nije mogao da “opstruiše ili prijeti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i potkopavanju demokratskih procesa”, kako je navedno u zvaničnom obrazloženju Vlade SAD.

Iz Vlade Republike Srpske ukazali su da Dejtonski mirovni sporazum na bilo koji način, ni direktno ni indirektno, ne tretira ovu oblast, te, u skladu s tim, ministar Šeranić, predlaganjem ovog zakona, nije mogao “opstruisati ili prijetiti provođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Nasuprot tome, poručili su iz Vlade Srpske, ministar Šeranić je, u skladu sa svojim mandatom i utvrđenim nadležnostima, provodio politike Vlade Republike Srpske, a s ciljem zaštite javnog zdravlja građana Srpske.

“Zakon o uspostavljanju agencije za lijekove Republike Srpske nije motivisan političkim razlozima, kako se to implicira u odluci Vlade SAD o sankcijama ministru Šeraniću, već brigom za adekvatanu zaštitu zdravlja stavništva Republike Srpske u situaciji kad smo se, u jeku pandemije virusa korona suočavali sa neodgovornim djelovanjem Agencije za lijekove BiH koja je, sa više svojih kontroverznih odluka, direktno ugrozila zdravlje stanovništva Republike Srpske”, istakli su u Vladi Srpske.

U saopštenju se naglašava da je upravo težnja za daljom centralizacijom i unitarizacijom BiH u potpunosti suprotna osnovnim principima Dejtonskog mirovnog sporazuma, te ovakva odluka Vlade SAD, zapravo, nije ništa drugo već još jedan bezuspješni pokušaj pritiska na političko rukovodstvo i Vladu Republike Srpske kako bi odustali od borbe za prava Republike Srpske koja su garantovana upravo Dejtonskim mirovnim sporazumom.Izvor:
Share.