Nekoliko dana uoči formiranja nove Vlade Republike Srpske, imena u kabinetu aktuelnog i budućeg premijera Radovana Viškovića zvanično se čuvaju u tajnosti, ali je, nezvanično, sasvim sigurno da u ministarskim foteljama ostaju neka već poznata lica, s tim što stižu i nova.

Ministarske fotelje, kako sada stvari stoje, zadržaće Petar Đokić, Zora Vidović, Alen Šeranić, Zlatan Klokić i Senka Jujić, ali to ne znači da će svi oni ostati na sadašnjim resorima.

“Nezavisne novine” su u petak kontaktirale s brojnim visokopozicioniranim članovima stranaka koje čine vladajuću koaliciju, koji nam izjave nisu željeli zvanično dati, ali su spominjali neka od imena kao moguće buduće ministre.

Više izvora nam je potvrdilo da ministar ostaje Šeranić, s tim što nisu mogli reći kojim resorom će rukovoditi. Naši sagovornici tvrde da će u naredne četiri godine ministar energetike i rudarstva ostati Petar Đokić, dok će finansijama i dalje rukovoditi Zora Vidović.

Jedan od izvora nam je rekao da radno mjesto ne bi trebalo da promijeni ni Zlatan Klokić, kao ni aktuelni ministar uprave i lokalne samouprave Senka Jujić.

“Prema mojim informacijama, Dragoslav Kabić, narodni poslanik, trebalo bi da bude na čelu Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite”, tvrdi jedan od naših izvora.

Naš sagovornik tvrdi da bi Sevlid Hurtić, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske iz koalicije “Pokret za državu”, trebalo da bude ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

“Kada je riječ o novim imenima u Viškovićevom kabinetu, u Vladi Srpske bi se, vrlo lako, mogao naći i Diko Cvijetinović, koji je kadar NPS-a Darka Banjca”, tvrdi jedan od naših izvora.

Ko će sjesti na čelo Ministarstva pravde Republike Srpske, za sada nije poznato, ali se, kao jedno od mogućih imena, spominje Miloš Bukejlović, dok bi Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) trebalo da vodi Siniša Karan, generalni sekretar Vlade Srpske.

“Savo Minić, nekadašnji načelnik Šamca i aktuelni predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske, vrlo lako bi, na poziciji ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, mogao zamijeniti Borisa Pašalića”, tvrdi jedan od naših sagovornika.

Fotelja u Vladi bi se, kako stvari stoje, mogla izmaći aktuelnom ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđanu Rajčeviću, a najbliži toj funkciji je univerzitetski profesor Željko Budimir.

“Jedan od mogućih ministara je i Željka Stojičić, nekadašnja potpredsjednica Narodne skupštine Republike Srpske, koja bi trebalo da preuzme Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, gdje će naslijediti Srebrenku Golić, koja je, da vas podsjetim, imenovana za predsjedavajuću Vijeća naroda Republike Srpske, što znači da neće biti u novoj vladi”, ističu naši izvori.

Ujedinjena Srpska insistira da Natalija Trivić, aktuelna ministarka prosvjete i kulture Srpske, ostane u Vladi.

Međutim, nekoliko sagovornika nam je reklo da zbog činjenice da nas od izbora nove Vlade Republike Srpske dijeli još nekoliko dana, postoje šanse da se neka od ovih imena ipak ne nađu na konačnom spisku ministara.

Sigurno je, međutim, da će novu vladu činiti kadrovi SNSD-a, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske, Socijalističke partije, “Pokreta za državu”, te NPS-a, mada nije isključeno da se na spisku nađu još neke stranke.

Podsjetimo, predsjednik parlamenta Srpske Nenad Stevandić izjavio je da bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da u srijedu, 21. decembra, na trećoj posebnoj sjednici, imenuje novu Vladu Srpske.

Share.