Sva požarišta na teritoriji Republike Srpske su pod kontrolom, ali zbog jakog vjetra i visoke temperature postoji opasnost da se opet aktiviraju, pa vatrogasne ekipe 24 časa dežuraju na licu mjesta, izjavio je Srni direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Novitović je rekao da je požar na području Trebinja na relaciji Vlaško – Ljudojevići – Viduško polje stavljen pod kontrolu i odbijen je od naseljenih mjesta, kao i od magistralnog puta Bileća – Trebinje.

On je dodao da je požar na području Ljubinja aktivan, ali da je pod kontrolom vatrogasaca.

“Juče je dejstvovao i helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, što je doprinijelo brzom stavljanju požara pod kontrolu”, naglasio je Novitović.

Novitović je istakao da je pod kontrolom požar u rejonu bilećkih sela Orah i Mirilovići, a vatra je odbijena i od manstira Dobrićevo, tako da za sada ne prijeti ni objektima niti stanovništvu ovog kraja.

Kada je riječ o požaru u okolini Višegrada koji je zahvatio rejon u kojem dominira zaštićena endemska biljna vrsta Pančićeva omorika, Novitović je rekao da je ogromnim naporima vatrogasaca i radnika šumskih gazdinstava lokalizovan.

“U narednih tri do pet dana trebalo bi da bude probijen put u dužini dva i po kilometra do ovog požarišta, što će omogućiti dopremanje dovoljnih količina vode i nadamo se potpuno gašenje požara”, rekao je direktor Civilne zaštite Republike Srpske.

On je naveo da su sokolački vatrogasci juče imali tri intervencije.

Prema Novitovićevim riječima, u ostalim krajevima Republike Srpske stanje je redovno i nema prijavljenih požara područnim odjeljenjima Republičke uprave civilne zaštite.

Share.