Kontrole poštovanja propisa prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica te mlijeka i mliječnih proizvoda nisu dale nikakve rezultate.

Iako je utvrđeno da trgovci i mljekari krše maržu te da treba da snize cijene na rafovima, to se nije desilo. Ne samo da nije došlo da pada cijena hrane već su građani primorani da svaki dan sve više novca daju za hljeb, brašno, mlijeko, ulje…

Inspektori su od marta na terenu i skoro svakog mjeseca ponavljaju da trgovci krše propise o marži, te da ih zbog toga kažnjavaju i izdaju rješenja da otklone nepravilnosti. Tako je samo u kontrolama mljekara prethodnog mjeseca na sva zvona najavljeno da oni prodaju svoje proizvode po cijenama višim od dozvoljenih i da treba da ih snize. Od svega na kraju nije bilo ništa.

– Obradovala me je najava inspektora od prije 15 dana da će cijene mlijeka i mliječnih proizvoda biti snižene. Svaki dan idem u prodavnicu i ne samo da nije došlo do pojeftinjenja već uočavam da cijene mlijeka iz dana u dan blago rastu. Litar mlijeka trenutno košta od 2,70 pa do tri marke. To je više i od cijene litra dizela na pojedinim pumpama – kazala nam je ogorčena Banjalučanka Milica S.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Stevo Pucar pojašnjava da su poskupljenja svakim danom sve veća jer trgovci prilikom formiranja cijena osnovnih životnih namirnica i svih ostalih proizvoda u cijenu ugrađuju i očekivanja za iduću period.

– U suštini, oni u trenutne cijene ugrađuju dodatni rast inflacije za koji predviđaju da će se desiti. Tako, na primjer, ako njima rastu inputi za deset odsto, onda će oni, računajući da će cijene nastaviti da rastu, podići ih za 15 odsto kako bi se ugradili i u taj budući rast, a ne samo onaj koji se desio. Na tih pet odsto oni mogu da zarade 50.000 maraka. To im je isplativije jer za kaznu daju i do nekih 10.000 maraka – rekao je “Glasu Srpske” Pucar i dodao da se ovakvom politikom formiranja cijena trgovci osiguravaju od eventualnih gubitaka.

Pucar pojašnjava da upravo zbog ovakvih poteza trgovaca imamo ubrzavanje rasta cijena. Navodi i da sve projekcije idu u pravcu da ćemo i 2023. godine imati dalji rast cijena.

– Ovo divljanje cijena se ne može smiriti u kratkom roku. Usporavanje inflacije moglo bi, prema trenutnim prognozama, biti tek 2024. i 2025. godine – zaključio je Pucar.

Predstavnici potrošača navode da trgovci nimalo ne poštuju svoje kupce jer iz dana u dan formiraju više cijene od dozvoljenih.

– Inspekcija je obišla veliki dio prodavnica i utvrdila to što i jeste, da većina njih krši propise. Njima se više isplati da plate kaznu od nekoliko stotina ili hiljada maraka, jer formiranjem viših cijena od dozvoljenih zarade duplo više. Mislim da će uskoro kupovna moć potrošača biti ispod minimuma i oni neće proizvode imati kome da prodaju – rekla je “Glasu” predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača “Toper” iz Doboja Snežana Šešlija.

Naglasila je da je zbog stalnih poskupljenja već oko 30 odsto potrošača u RS izbacilo iz svakodnevne kupovine mlijeko i mliječne proizvode.

Teško i do ograničenja

Predsjednik RS Milorad Dodik ranije je najavio da bi iduće godine moglo doći do ograničenja cijena robe široke potrošnje, te da bi neki proizvodi mogli biti i jeftiniji. Međutim, ekonomisti smatraju da je primjena te mjere sporna s obzirom na to da domaće tržište zavisi od uvoza.

Share.