Pripadnici Policijske uprave (PU) Banjaluka lišili su slobode dva policijska službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske – PU Banjaluka u okviru mjera usmjerenih na sprečavanje koruptivnih krivičnih djela i zloupotrebe službenog položaja u sopstvenim redovima, saopšteno je danas iz ove policijske uprave.

Srna nezvanično saznaje da je riječ o Željku K. i Valentinu K.

Riječ je o licu čiji su inicijala Ž.K. iz Kneževa zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i licu V.K. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da je počinilo krivično djelo lažno predstavljanje.

Ž.K. iz Kneževa sumnjiči se da je u četvrtak, 9. septembra, oko 18.00 časova zaustavio vozilo u Ulici braće Pantića u Banjaluci u službenoj uniformi, te vozaču zbog učinjenih prekršaja na licu mjesta naplatio novčanu kaznu.

“Policijski službenik Ž.K. je u vrijeme činjenja djela bio van službe. Protiv policijskog službenika doneseno je rješenje o suspenziji”, navedeno je u saopštenju.

U okviru navedenih aktivnosti policijski službenici su u petak, 10. septembra, u Ulici Kordunaška u Banjaluci uočili policijskog službenika V.K., a koji je od ranije suspendovan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, u službenoj uniformi, kako zaustavlja vozila.

“Od V.K. oduzet je plastični pištolj, metalna stop tablica, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela”, navedeno je u saopštenju.

Protiv oba policijska službenika podneseni su zahtjevi za pokretanje unutrašnjeg postupka.

O svim mjerama i radnjama u okviru ovog predmeta obaviješteno je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka i Republičko javno tužilaštvo.

PU Banjaluka saopštila je da će i u narednom periodu nastaviti sa navedenim aktivnostima, te pozvala građane da sve vidove nezakonitog i neprofesionalnog postupanja policijskih službenika prijave na besplatan broj telefona 122.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je ranije povodom hapšenja tri policijska inspektora da će se MUP obračunati i očistiti svoje redove od nečasnih policajaca i da niko neće biti zaštićen od odgovornosti zato što nosi značku i uniformu.

On je tada poručio građanima da se tim primjerom dokazuje da policija Republike Srpske ima dovoljno snage i ogroman broj poštenih i hrabrih policajaca koji su spremni da očiste svoje redove od pokvarenih i korumpiranih i da će to nastaviti da rade bez obzira koliko bilo bolno i teško jer je povjerenje i bezbjednost građana iznad bilo kog pojedinca a naročito bezbjednost Republike Srpske koju mora da garantuje MUP.

Share.